Officieel. De nieuwe Audi A8 is hier

Audi trok zojuist, tijdens een enorm opgezette marketingshow, het doek van de nieuwe Audi A8. De meest luxe limousine uit Ingolstadt brengt hybride rijden en level 3 autonomie samen.

De nieuwe, vierde generatie, Audi A8 wordt in oktober in de showrooms verwacht. Vandaag werd de auto eindelijk in zijn geheel onthuld, nadat de Duitsers eerst allerlei brokjes informatie weggaven. Het uiterlijk biedt weinig verrassingen, zoals we van Audi kunnen verwachten is de auto nogal conservatief gestyled. De echte vernieuwingen zitten onderhuids. Alles A8's hebben vanaf nu een hybride aandrijving. Daarvoor gebruikt het bedrijf hetzelfde 48 voltssysteem dat nu ook al in de SQ7 wordt toegepast.

De neus van de nieuwe A8 heeft duidelijk dezelfde stijl als zijn kleinere broertjes. De enorme zeshoekige grille en de koplampen met scherp gehoekte 'ogen' zijn weer van de partij. Achteraan valt vooral de enorme lichtlijn die over de achterklep loopt op. Audi heeft het idee van de Porsche Carrera 4 overgenomen met de doorlopende verlichting. De auto is 37 mm langer geworden en heeft een wielbasis van 2998 mm, terwijl de wielbasis van de A8 L 3128 mm is.

Audi wil op het gebied van de technologische ontwikkeling het stokje van Mercedes overnemen. Waar de Stuttgarters doorgaans de eerste zijn om nieuwe technieken te introduceren heeft Audi nu een hele rits baanbrekende techniek in de A8 samengebracht. 

Allereerst is daar het autonome rijden dat deze A8 vanaf 2018 bijvoorbeeld in de file kan regelen. De Audi AI Traffic Jam pilot regelt alles tot een snelheid van 60 kilometer per uur. Daarvoor moet je wel op een weg rijden met een fysieke rijbaanscheiding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de autopilot van Tesla, mag je in de Audi de aandacht volledig bij het rijden weghalen, de bestuurder kan gewoon een video gaan kijken. Pas als de auto niet meer weet wat hij moet doen, of als de file ophoudt, roept hij de bestuurder weer tot de orde. Het is een van de eerste echte toepassingen van level 3 autonomie.

In parkeergarages kan de A8 voortaan zelf een plaatsje opzoeken. De bestuurder stapt uit voor de deur van de lift en vraagt de auto om zichzelf weg te zetten.

Dezelfde camera's die gebruikt worden om het verkeer te volgen, gebruikt de A8 ook om het onderstel in te stellen. Ziet de auto een put in de weg aankomen, dan kan hij de vering in een bepaald wiel voorbereiden om de schok. Zo voelen de inzittenden zo min mogelijk van een hobbelige weg.

Aanvankelijk komt de A8 met twee V6 turbomotoren op de markt. Later volgen de V8-modellen en de W12. De V6'en zijn een TDI met 286 pk en een TFSI met 340 pk, in V8-uitvoering bieden de motoren respectievelijk 432 en 460 pk. 

Alle motoren zijn milde hybrides, waardoor de auto kan 'zeilen'. De motor wordt dan uitgeschakeld, terwijl de elektromotren zorgen dat hij op dezelfde snelheid voort blijft rollen. Er komt ook een echte hybrideversie: de A8 L e-tron, met een drieliter TFSI gecombineerd met een elektromotor die gezamenlijk 449 pk produceren. De auto kan ongeveer 50 kilometer ver komen op pure elektriciteit.