Hong Kong schaft belastingvoordeel af: Tesla-verkoop van 3000 naar 0

Nul nieuwe auto's, dat is hoeveel de Tesla-dealers afgelopen maand in Hong Kong verkochten. Niet heel raar, als je bedenkt dat ze ongeveer in prijs verdubbelden.

'De elektrische auto bestaat alleen maar bij de gratie van subsidies en belastingvoordelen'. Dit mantra van nurkse oude verstokte petrolheads die zijn opgegroeid met rijke brandstofmengsels in verbrandingskamers kennen we allemaal, en als we eerlijk zijn zit er ook een sterke kern van waarheid in. Alleen op markten waar de hoge aanschafprijs op de een of andere manier wordt gecompenseerd, worden redelijke aantallen elektrische auto's weggezet.

Hong Kong was zo'n markt: hier waren volelektrische auto's tot eind maart 2017 vrijgesteld van belastingen, en deze zijn torenhoog in het voormalige Britse protectoraat. Aangezien de maatregel netjes werd aangekondigd had de markt volop de tijd zich hier op in te stellen: in maart werden nog even 3.000 Tesla's geregistreerd, en daarna geen enkele meer. Voor die laatste piek verkocht Tesla overigens gemiddeld zo'n 170 auto's per maand in Hong Kong.

In Nederland is de trend met Tesla stabiel stijgend. Voor wie het zich kan permitteren is een Model S/X in de lease lekker voordelig, met 4% fiscale bijtelling. Vaker echter staat een Tesla op de balans van een bedrijf. In de eerste zes maanden van 2017 werden hier 1.283 Tesla's verkocht, tegenover 863 een jaar eerder.