SUV-eigenaars zijn bezeten van hun auto

Nog nooit waren consumenten zo trouw aan hun SUV of crossover.

Als we het laatste onderzoek van IHS Markit mogen geloven, zullen we nog een eeuwigheid moeten wachten tot de SUV uitsterft. De ultieme Jack of all trades, master of none onder de auto's was nog nooit zo populair. Zijn Amerikaanse eigenaars kiezen, als ze een nieuwe auto kopen, steeds weer voor een nieuwe SUV of crossover.

Volgens het onderzoek gaan eigenaars van SUV of crossover, als ze in de markt zijn voor een nieuwe auto, in 66% van de gevallen weer voor een dergelijk model. Dat betekent dat grofweg tweederde van de hoogzitters loyaal is aan deze bodysoort. Dat is best indrukwekkend, vooral omdat de gemiddelde modellentrouw in de autowereld op net iets meer dan 50% ligt. Dit was althans zo in de eerste vier maanden van dit jaar, een periode waarin de populariteit van de SUV gemeten naar trouw, naar een hoogtepunt doorstootte.

Het is gissen naar de redenen. SUV's bieden het voordeel van een hoge rijpositie en zijn doorgaans groot, iets wat zeker Amerikaanse consumenten waarderen. Opvallender is echter dat SUV's en crossovers in de regel niet echt zuinig zijn en brandstofkosten dus niet extreem zwaar lijken te wegen. Dat is nog eens eeuwige trouw.