Frankrijk wil tol op de Routes Nationales

Onderweg naar de camping in Zuid Frankrijk kun je kiezen voor de snelle Autoroute du Soleil of de langzamere maar oh zo romantische Route Nationale. Verschil, voor de eerste betaal je en de tweede is gratis. Maar Parijs wil geld zien naast de tolweg.

Het Ministerie van Transport in Frankrijk heeft een budgettair probleem. Zoals bij alle overheden sluiten de twee kanten van de balans eigenlijk niet op elkaar aan. Er gaat meer geld uit dan de Fransen van de EU krijgen ze verdienen aan belastingen.

Nadat de milieuheffing voor vrachtwagens uiteindelijk in een zee van protest strandde, ging het ministerie verder met het verzinnen van een methode om de automobilist financieel wat lichter te maken. In de Routes Nationales vonden de ambtenaren een gewillig slachtoffer. Van tijd tot tijd worden de nationale wegen omgebouwd tot volwaardige snelweg waarna er tol geheven worden. Gevolg is echter dat de gratis wegen naast de Péages vervolgens 15 to 30 procent drukker worden. 

Nadeel voor de overheid is dat ze eigenlijk nauwelijks verdienen aan hun (steeds duurder wordende) tolwegen. De tolinstanties zijn private partijen die alleen BTW afdragen. Een kilometerheffing voor het doorkruisen van een departement per Route Nationale zou dan uitkomst brengen. Aan het begin van de weg pak je een kaartje, en als je het andere eind van de weg niet bereikt, rij je gratis. Rij je aan de andere kant het departement weer uit, dan volgt een rekening. De opbrengst gaat rechtstreeks naar Parijs om het begrotingstekort onder 3% van het BBP te brengen.

Het systeem klinkt niet alleen ons Nederlanders wat vreemd in de oren. Ook de Fransen zijn het totaal niet eens met de plannen. Eigenlijk is dat misschien nog wel een erger vooruitzicht dan betalen als je met je 2CV of Méhari naar zuidelijk Frankrijk tuft: als de Fransen het ergens niet mee eens zijn blokkeren ze meteen het halve land.