Trend: brandweerauto's te groot voor Nederlandse kazernes

Opmerkelijk feitje uit de wereld der spuitgasten: we blijven te grote brandweerauto's kopen, of onze kazernes te klein bouwen. De niet passende auto's dwingen de regio's tot dure verbouwingen. Keer op keer.

Het klinkt superamateuristisch: een auto kopen die te groot is voor je garage. Immers, je meet eerst even of alles wel past voordat je een grote uitgave doet, nietwaar? De werkelijkheid ligt iets genuanceerder: nieuw brandweermaterieel is nou eenmaal groter, vaak is er niet eens de optie iets kleiners te kopen. Daarnaast is uniformiteit voor sommige regio's belangrijk, en nemen ze de kosten van het aanpassen van een kazerne voor lief.

Vandaag vernamen we het meest recente geval: in Brabant zijn 26 nieuwe brandweerauto's besteld die niet in de kazerne passen. Bij een vijftal kazernes in Gemert, Bakel, Hapert, Beek en Donk en Middelbeers is voor meer dan 100.000 euro aan verbouwingen geweest, om de nieuwe grote auto's te kunnen huisvesten. Vaak gaat het om aanpassingen aan de roldeuren. Voor de paar kazernes in Nederland die in een monumentaal pand zitten is deze oplossing echter niet mogelijk: als er daar problemen optreden moet je al snel uitwijken naar een nieuwe locatie.

Maar het probleem speelt overal en al jarenlang: in 2013 kocht de brandweer in Flevoland 14 niet-passende auto's, ook al was het op de hoogte van de problemen. We citeren: "in vijf van de tien dorpen zijn de deuren van de kazernes te laag. ,,We hebben een probleem van tussen de 20 en 30 centimeter", aldus de zegsman. Het probleem was voor de aanschaf al bekend, maar de brandweer koos toch voor dit model omdat het korps in de hele regio met één type wagen wil rijden. Bovendien zou er geen lager model brandweerauto te vinden zijn."

Vorig jaar nog kocht het Gelderse dorpje Almen (gemeente Lochem) voor 4 ton een brandweerwagen die niet in de kazerne paste.

We gaan er vanuit dat nieuwe kazernes met een hele ruime marge voor de toekomst worden gebouwd, maar de vraag is wat met de bestaande krappe kazernes gedaan wordt. Als je die nu al met dure ingrepen moet oprekken om nieuw materieel maar net passend te maken loop je tegen de tijd dat die wagens aan vervanging toe zijn precies weer tegen hetzelfde probleem aan. De bedrijven die de gebouwen aanpassen zullen er blij mee zijn, maar vanuit de overheid is het pure geldverbranding.

Foto: Brandweerkazerne Eindhoven (foto: Astrid Huis)