Had Lewis Hamilton gisteren in Londen moeten zijn?

Gisteravond werd hartje Londen getrakteerd op een spectaculaire F1-show rondom Trafalgar Square. Iedereen kwam opdraven, behalve dé grote ster van Engeland, Lewis Hamilton. Dit kwam hem op veel kritiek te staan.

Eigenlijk had F1 Live London gisteren alles: een geweldige opkomst, racewagens uit alle tijdperken, muziek, en een heel blik celebs dat werd opengetrokken. Kortom: een mooie show, lekker megalomaan en meeslepend: precies passend in het straatje van Lewis Hamilton. Maar juist hij was er niet,: Hamilton had een paar dagen vakantie opgenomen in aanloop naar de GP van Silverstone en was op het Griekse eiland Mykonos te vinden.

Natuurlijk, de F1 is meer dan alleen Lewis Hamilton, maar het is toch vreemd dat de beste coureur van de laatste jaren nota bene voor zijn thuispubliek verstek laat gaan. Het publiek zal zich absoluut vermaakt hebben, maar het was aardig geweest als 'hun' Lewis zijn gezicht liet zien. Want laten we wel zijn: voor Jolyon Palmer komt de gemiddelde Brit zijn huis niet uit. Aan de andere kant: Hamilton is tot niets verplicht, als hij het nodig vindt om zich even in alle rust op te laden voor een uiterst belangrijke thuisrace, dan is dat zijn goed recht.

Het gaat namelijk niet allemaal meer als vanzelf bij de Brit: de dominantie van Mercedes wordt dit jaar frontaal aangevallen door een zelfverzekerd Ferrari, met een herboren Sebastian Vettel achter het stuur. Seb toonde in de eerste 9 races van het seizoen een zeer constante vorm, en hiermee lijkt hij Hamilton van zijn stuk te hebben gebracht. Het verschil van 20 kampioenschapspunten in het voordeel van Vettel is nog alleszins overbrugbaar, maar Hamilton moet wel weer eens gaan winnen, en snel ook. Bij een te grote achterstand gaat dat stemmetje in het achterhoofd namelijk steeds luider praten, en een coureur die mentaal niet 100% weerbaar is, maakt sneller foutjes. Hamilton was met name na het incident in Baku prikkelbaar, iets dat niet werd geholpen door het cringe-waardige persmomentje na de kwalificatie in Oostenrijk, afgelopen weekend. Dat soort gefroceerde interviews moet ook gewoon niet gedaan worden:

Bovenstaande spreekt voor de absentie van Hamilton: als hij denkt in Silverstone beter uit de verf te komen door nu zijn rust te pakken, dan moet hij dat doen. Het enige dat telt is het kampioenschap, de rest is randzaak. Ook een frivoliteit als een publieksevenement in de Britse hoofdstad. 

Maar kan je ook stellen dat een coureur die met tientallen miljoenen op jaarbasis beloond wordt - en die bovendien regelmatig loopt te dwepen met hoe belangrijk zijn fans voor hem zijn - een dergelijk groot thuisevenement niet mag laten schieten? De concurrentie meent natuurlijk van wel. Christian Horner deelde al even een speldenprik uit naar Mercedes door in een interview heel ondubbelzinnig naar de absente Hamilton te verwijzen, en ook onderstaande tweet van McLarens Zak Brown laat weinig aan duidelijkheid te wensen over: