Tesla bouwt megachargers en Duitsland krijgt 1000 snelweglaadpunten

Als Tesla zijn eigen doelen voor elektrisch rijden wil halen, dan moet er nog flink wat infrastructuur neergezet worden. Anders sta je straks uren te wachten om je auto eindelijk te kunnen opladen. Tesla pakt het groots aan, maar Duitsland grootser.

Tesla bouwt halverwege tussen Los Angeles en San Francisco een laadstation waar veertig auto's tegelijk kunnen worden gesupercharged. Supersympathiek natuurlijk, maar de grootste markt voor elektrische auto's ter wereld is Noorwegen. Daar is de kans het grootst dat je tegen een ellenlange rij wachtenden aanloopt als je met je stekkermobiel arriveert. De grote afstanden in het land maken het ook belangrijk dat je zoveel mogelijk met een volle accu rondrijdt. 

Reden om bij het vliegveld van Oslo ook een megacharger neer te zetten. Dat is geen machine die de batterij nog sneller bijvult, het is een elektriciteitspompstation waar veel auto's tegelijk kunnen worden geladen. Waarschijnlijk wordt het net als in de VS een faciliteit waar veertig Tesla's tegelijk kunnen inpluggen. Het is niet helemaal duidelijk waarom Tesla die locatie, op 50 km van het centrum van Oslo, heeft uitgekozen. Daarnaast is er nog een probleem dat alleen bedrijven met een duidelijke luchtvaartpresence zich mogen vestigen op het vliegveld.

In Duitsland worden de electrofans langzamerhand wakker. Een van de grootste stroomleveranciers van het land, EnBW, gaat daar tot 2020 duizend nieuwe laadpalen langs de Autobahnen neerzetten. Die nieuwe palen zorgen voor een toename van het aantal Duitse openbare palen met een kwart. De klanten voor de stekkerpunten moeten in de komende jaren nog komen. Momenteel zijn er in Duitsland nog maar 50.000 elektrische auto's, maar in 2020 moeten dat er al een miljoen zijn. 

De automobielindustrie heeft nog wel een behoorlijke taak als ze zoveel mensen aan de laadpaal willen krijgen. Dat blijkt nog meer uit het feit dat de elektrische auto pas in 2024 een goedkopere optie dan een auto met conventionele motor is. De overheid zal de komende jaren flink bij moeten springen om een behoorlijk aan tal klanten voor de laadpalen te creëren.

Het nieuws van de duizend snelwegpalen in Duitsland zal het Nederlandse Fastned waarschijnlijk niet bevallen. De startup kondigde enkele maanden terug aan de Duitse markt te betreden met veertien laadlocaties.