Zonder handen rijden mag als eerst in Duitsland

Fabelachtige zelfrijdende technologie is hartstikke mooi, maar dan moet je het wel mogen gebruiken. Het moet wettelijk toegestaan zijn om je handen van het stuur te halen, anders is ook de bestuurder van de meest vooruitstrevende bolide in overtreding.

Recentelijk werd Audi's nieuwe A8 gepresenteerd. Op het gebied van autonoom rijden en nieuwe foefjes probeert Audi Mercedes naar de kroon te steken en dat gaat best goed. De A8 is geclassificeerd als volwaardig niveau 3 autonoom rijden. Dat is een hele prestatie. Zoals wij eerder al schreven:

"De Audi AI Traffic Jam pilot regelt alles tot een snelheid van 60 kilometer per uur. Daarvoor moet je wel op een weg rijden met een fysieke rijbaanscheiding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de autopilot van Tesla, mag je in de Audi de aandacht volledig bij het rijden weghalen, de bestuurder kan gewoon een video gaan kijken. Pas als de auto niet meer weet wat hij moet doen, of als de file ophoudt, roept hij de bestuurder weer tot de orde."

Mooie innovaties, want filerijden is vervelender dan neergeschoten worden. De wet moet nu alleen volgen. En dat zal hoogstwaarschijnlijk het eerst gebeuren in Duitsland. Want waar anders? Volgens Audi zal Duitsland vanaf 2018 handsfree rijden legaliseren op daarvoor aangewezen wegen. Dat zal ook wel moeten, want de brave jongens uit Ingolstadt zeggen de autonome systemen niet beschikbaar te stellen in landen waar Zonder Handen niet is toegestaan.