Balkenende wil F1 naar Nederland halen

Als het aan voormalig premier Jan Peter Balkenende ligt komt de Formule 1 gewoon weer naar Nederland. De oud-politicus zag dit weekend Max Verstappen racen en denkt dat het goed is voor BV Nederland als de Dutch GP terugkeert. 

Momenteel voert Circuitpark Zandvoort een haalbaarheidsonderzoek uit naar het binnenslepen van de Formule 1. Aan de andere kant van het land zet ook het circuit in Assen de eerste stappen in dit lange traject.

Volgens JP is het goed als het succes van Max Verstappen een concreet vervolg krijgt met de wederopstanding van de Grand Prix of The Netherlands. "Ik ben daar zeker een groot voorstander van. En als ik op een gegeven moment gevraagd zou worden om bijvoorbeeld plaats te nemen in een comité van aanbeveling, zeg ik daar absoluut 'ja' op." 

Balkenende is altijd al groot auto- en autosportfan geweest en geniet dan ook van het succes van Max Verstappen. "Formule 1 heeft met Max een totaal nieuwe dimensie gekregen", vertelt hij glunderend. "Ik vind het enorm boeiend om te zien hoe Max zich ontwikkelt."

Hij geeft toe dat het geen makkelijk klusje wordt om het miljardencircus naar ons polderlandje te halen. "Het binnenhalen van de Formule 1 gaat niet vanzelf. Dat is een dure grap. Er zal flink geïnvesteerd moeten worden." De overheid zou hierbij kunnen helpen, maar die lijkt de laatste jaren niet geïnteresseerd in dure sportprojecten. "Geen Olympische Spelen. Geen Europese Spelen. Geen World Expo in Rotterdam. Ik heb toen ook gezegd: wat dan wel? Nou, de Dutch GP misschien." 

Het mag duidelijk zijn dat de ambitie er is. Maar ondanks dat de nieuwe eigenaar van de F1 minder gefocust is op geld dan Bernie Ecclestone, blijft het een lastig klus om de sport binnen de landsgrenzen te krijgen. In het najaar zullen de resultaten uit het haalbaarheidsonderzoek van Zandvoort bekend worden gemaakt en dan zal duidelijk worden of het traject voor de badplaats verder gaat. Zo niet, dan is er altijd nog het beter bereikbaarder Assen dat zich kan aanbieden.