Eindelijk zwaardere straf voor verkeerscrimineel

Minster Blok wil de wet aanpassen zodat aso's in het verkeer niet meer met een paar uur schoffelen wegkomen als ze levens verwoest hebben. Rechters krijgen betere handvatten om zwaarder te straffen als er sprake van roekeloos rijgedrag.

Het leek erop dat roekeloze rijders steeds minder hard gestraft worden in Nederland. De Universiteit van Tilburg becijferde eerder dit jaar dat in slechts 5% van de ernstige verkeersongevallen het begrip roekeloosheid gehanteerd werd om een tot een zwaardere straf te komen. Na eenzelfde soort rapport van de Rijksuniversiteit Groningen vindt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie het tijd om in te grijpen. Hij wil volgens De Telegraaf de wet zodanig aanpassen dat rechters makkelijker roekeloosheid kunnen vaststellen.

In het geval van die vaststelling kan de rechter voortaan altijd een straf opleggen, en als het even kan een verzwaarde straf. Zo kunnen fopstraffen als de drie jaar cel voor de psychotische A2-doodrijder en de nog belachelijkere 120 uur schoffelen voor het uitwissen van een halve familie voorkomen worden.

Hulde voor de aanpak van dit rechtvaardigheidsgebrek in het Nederlandse rechtssysteem. Het is echter een repressief middel dat waarschijnlijk geen enkele gek ervan gaat weerhouden om zich als een wegpiraat te gedragen. De straffen worden pas opgelegd als de handeling verricht is (en de slachtoffers al zijn gevallen). Het zou fijn zijn als Blok de politie ook eens achter de flitser vandaan zou halen om ze te laten patrouilleren. Alleen als overtreders continu op hun fouten worden gewezen zal het gedrag veranderen.