BMW slaat Nederland over voor elektrische MINI

Ondanks de angst voor de fall-out van Brexit kiest BMW er, volgens ingewijden, voor om de elektrische MINI gewoon in Oxford te gaan bouwen. De Nederlandse fabriek blijft gewoon verbrandingsmotoren in de kleine autootjes schroeven.

Hoewel VDL Nedcar de plug-in hybrideversie van de MINI Countryman al bouwt, krijgt de fabriek er geen contract voor de elektro-MINI bij. Dat is althans wat ingewijden aan Reuters melden. De batterijvoortgestuwde auto van BMW's lifestyle-merk zal gewoon in Engeland gemaakt gaan worden.

Voor de Britse regering zou het goed nieuws zijn als een grote investeerder als BMW gewoon doorgaat met geld uitgeven op het eiland, ondanks de onzekere toekomst. Voor Limburg is het minder feestelijk dat het contract voor de stroom-MINI toch niet ondertekend wordt. Elke nieuwe opdracht voor VDL Nedcar levert weer meer werkgelegenheid op. 

MINI bouwt nu 60% van zijn 360.000 auto's in de fabrieken rond Oxford, maar als de onderhandelingen rondom Brexit verkeerd uitpakken kunnen die auto's nog wel eens opgesloten blijven zitten in Engeland. Als Europa een stevige tariefmuur rondom het eiland legt, zit BMW met alle daar geproduceerde auto's in zijn maag. 

Blijkbaar hebben de topmensen in München inmiddels meer vertrouwen in de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen. Productie in de fabriek in Oxford -die vol eigendom is van de Duitsers- is waarschijnlijk goedkoper dan de bouw uitbesteden aan een externe partij. Maar het zou voor BMW onhandig zijn als de fabriek in Oxford nog nooit een elektrische auto heeft gebouwd op het moment dat MINI de volledige switch naar elektrische aandrijving maakt. De fabriek zou dan een ouderwetse irrelevante werkplaats zijn, als ze nu vast ervaring opdoen is dat een voordeel. De uiteindelijke beslissing is echter volgens een woordvoerder van BMW nog niet genomen.