F1-coureurs steunen de invoering van de halo

Vandaag werd bekend dat de FIA zijn 'veto om veiligheidsredenen' heeft gebruikt om de invoering van de halo in 2018 door te drukken. Het concept werd niet breed gedragen, maar kan nu toch op steun van de coureurs rekenen. 

Hoewel kenners het niet zo snel verwachtten, gaan we vanaf het komende seizoen definitief kijken naar een veld vol F1-auto's die allemaal een lelijke carbon teenslipper over hun cockpit gespannen krijgen. Niet alleen gaat het gewicht van de voor F1-standaarden al mollige wagens hiermee verder omhoog, maar ook krijgt het toch al krappe blikveld van de rijders een extra obstakel te verwerken.

Aangezien de invoering onomkeerbaar is heeft de 'rijdersvakbond' GPDA (de Grand Prix Drivers Association) zich maar achter het idee van de halo geschaard, ook al bleken 9 van de 10 teams geen voorstander te zijn van het concept zoals het er nu ligt. In een reactie laat voorzitter en ex-coureur Alex Wurz weten dat de coureurs alle maatregelen die leiden tot veiliger racen steunen: 

"With regards to the introduction of additional head protection, as stated various times, us drivers respect the FIA's stand on safety and support their ongoing quest to make racing safer. Over recent decades, we have seen increasing speeds and ever faster laptimes, and this ultimate racing quest is solely possible due to increasing safety. [..] Whilst the Halo solution might not be the most aesthetically pleasing for everyone, us drivers will nevertheless race and push as hard as we can on track, which is the key for F1 to continue its growth and popularity.

Overigens moet gezegd worden dat lidmaatschap van de GPDA niet vanzelfsprekend is. Sterker nog: het halve deelnemersveld is geen lid, doorgaans omdat het nut en de daadkracht van de organisatie in twijfel wordt getrokken. Prominente niet-leden (stand: mei 2017) zijn Hamilton, Bottas, Verstappen, Raikkonen, Hulkenberg, Stroll, Massa, Wehrlein, en testrijders Sirotkin, Celis en di Resta.

De GPDA was vroeger betrokken in het hoofdbeschermingsproject dat uiteindelijk tot deze halo leidde, maar trok tijdens het proces zijn handen van de kwestie. De keuze viel op de halo omdat het het enige probeersel is dat tijdens tests een wiel met 240 km/u kon weerstaan en waarmee nog een redelijk zicht behouden blijft.

Vanzelfsprekend hebben de fans en een aantal ex-coureurs zich over de halo uitgesproken. De tendens is niet heel positief. Op de sosjiaalmediaas wordt de teenslipper volop door de drek gehaald. Ex-coureur en commentator Martin Brundle noemt de halo 'plain ugly'. De vraag is ook hoe nijpend de invoering van hoofdbescherming is. Ook al is directe aanleiding Jules Bianchi een triest geval, het is niet zo dat er elke race doden vallen in de F1. Voor Bianchi moeten we terug naar 1994, toen Senna dodelijk verongelukte.

Update. Je kon er op wachten, de petitie tegen de halo.