Apple in zee met Chinezen voor accupakketten

Techreus Apple is een volleerd ninja als het gaat om Project Titan. Het werkt aan 'iets' op het gebied van elektrische/autonome auto's, maar wat precies, dat weten alleen Tim Cook c.s. Laatste nieuwtje: Apple gaat tóch EV-hardware maken.

Wanneer een bedrijf in het diepste geheim aan een project werkt weet je als buitenstaander nooit waar je aan toe bent. Er komen alleen geruchten naar buiten, en je moet maar gissen in hoeverre deze een kern van waarheid hebben. Met betrekking tot het tot voor kort volledig geheime Project Titan was eerst sprake van ontwikkeling van een geheel eigen auto, daarna werd het project teruggeschroefd tot (autonome) software, maar nu duikt plots het bericht op dat Apple met het Chinese Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) samenwerkt aan accupakketten voor in elektrische auto's. Hoewel Tim Cook vorige maand in een interview juist aangaf dat Apple zich focust op autonome systemen, kunnen accupakketten natuurlijk een lucratieve side hustle worden. Ook in april kwamen er aanwijzingen naar buiten dat Apple zich niet wil beperken tot alleen software.

CATL heeft al banden met Apple: het bedrijf is een spinoff van ATL, een bedrijf dat iPhone-batterijen en -benodigdheden levert. Volgens Yicai Global, een krant die opereert vanuit Shanghai, is er tussen Apple en CATL een geheimhoudingsovereenkomst getekend, dus van deze partijen zullen we niet veel horen. Derhalve is ook een tijdspad of nadere informatie onbekend.

Wie samenwerkt met Apple moet op flinke schaal kunnen produceren. CATL (3.700 man personeel) zegt zelf de derde speler wereldwijd te zijn: alleen Panasonic (Tesla) en BYD -bekend van o.a. de elektrische Schiphol-bussen- zijn groter. Per 2020 wil CATL over 50 gWh (dat zijn een miljoen modules van 50 kWh, grofweg goed voor 300 km bereik in een modale auto) aan capaciteit beschikken, ter vergelijking: Tesla's Gigafactory hoopt tegen die tijd het drievoudige aan cellen te kunnen produceren.

Wat Apple precies van plan is: een eigen product of het louter toetreden tot de groeiende markt voor elektrische auto's als toeleverancier, is niet bekend. Indien de samenwerking met CATL succesvol blijkt en tot een gemeenschappelijk product leidt, zullen we het ervaren.