Officieel: hier is de Jaguar XJR575 met 575 pk

Tijdens het Goodwood Festival of Speed kregen we alvast een klein voorproefje van de Jaguar XJR575 met meer pk's dan ooit. Toen zaten er echter nog stickers over de auto, maar nu heeft Jaguar eindelijk de hele auto onthuld.

Jaguar grijpt de vernieuwing van zijn topmodellijn XJ aan om meteen de XJR te verbeteren met nog meer power. De V8 met een cilinderinhoud van 5,0 liter levert nu 575 pk en 700 Nm, die cijfers zorgen voor een nul naar hondersprint in 4,4 seconden en een topsnelheid van 300 kilometer per uur (aangezien Jaguar niet met het Duitse 250 km/uur-herenakkoord mee hoeft te doen). Wie op de Duitse Autobahn komt en de topsnelheid wil aantikken vanuit stilstand heeft daar maar 44 seconden voor nodig.

De XJR is van binnen en buiten herkenbaar door zijn duistere uiterlijk: de glimmende delen zijn uitgevoerd in glanzend zwarte afwerking en er zitten XJR575-logo's op de grille en in de dorpels. De vanafprijs voor de auto die er ook in een verlengde versie komt is  €204.150 

Niet alleen de XJR is vernieuwd, alle XJ's hebben updates ondergaan. Het zijn vooral technologische vernieuwingen die de auto weer helemaal bij de tijd brengen. Zo zit een een 4G-router in die acht apparaten van een wifiverbinding kan voorzien. Het touchscreen in de middenconsole is verbeterd met een nieuw 10 inch exemplaar dat beter leesbaar is.

Nieuwe camera's maken meer veiligheidsfuncties mogelijk zoals autonoom remmen als de auto denkt dat er een botsing aankomt en het systeem dat de auto binnen de rijbaan houdt. Net zoals de Volkswagen Arteon krijgt de XJ een actieve cruisecontrol die zelf de verkeersborden kan lezen en de snelheid kan aanpassen aan de geldende maximumsnelheid.

De XJ is er met een benzine- of dieselgestookte drieliter V6 en kost minimaal €103.330. De vernieuwde wagens uit Engelse Castle Bromwich staan in het najaar bij de Nederlandse dealers. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e2e8a6b1db7c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });