BMW: wij zijn geen onderdeel van dat dieselfraudekartel

Duitse media berichtten vorige week dat een kartel van alle Duitse autoproducenten al decennia geleden de basis legde voor wat we nu kennen als Dieselgate. De hoofddirectie van BMW reageert echter verontwaardigd: 'wij zijn gewoon beter met technologie'.

De beschuldiging van kartelafspraken en sjoemelen zat de Vorstand van BMW Group zo hoog dat ze op zondagavond laat nog met een enorme verklaring kwamen. Het bedrijf wijst alle beschuldigingen van Der Spiegel categorisch van de hand: "As a matter of principle: BMW Group vehicles are not manipulated and comply with respective legal requirements. Of course this also applies to diesel vehicles."

Goed, zulk soort ontkennningen hebben we vaker gehoord, maar BMW gaat verder op een manier waar eigenlijk alleen een Duits bedrijf mee weg kan komen (we citeren uit het Nederlandse persbericht dat zojuist in de mailbox viel en hebben enkele passages vet gemaakt): "De technologie van BMW Group is duidelijk te onderscheiden van andere systemen in de markt. Om te concurreren bieden wij de beste uitlaatgasbehandelingssystemen: in tegenstelling tot andere fabrikanten maken BMW-dieselvoertuigen gebruik van een combinatie van verschillende componenten om uitlaatemissies te behandelen. Voertuigen die ureuminjectie (Selective Catalytic Reduction) gebruiken door middel van AdBlue om uitlaatemissies te behandelen, beschikken ook over een NOx-opslagkatalysator. Met deze combinatie van technologieën voldoen we aan alle wettelijke emissie-eisen en bereiken we ook zeer goede ‘real life’-emissies op de weg. Dit betekent dat het niet nodig is om BMW Group Euro 6 diesel personenauto’s terug te roepen of de software te upgraden."

BMW beweert dat ze alleen bij besprekingen over AdBlue met andere autoproducenten zijn geweest om tot een industriestandaard te komen voor het vullen van de tankjes. Die zijn overigens zo klein omdat het bedrijf weinig AdBlue zegt nodig te hebben om tot de gewenste uitstootniveaus te komen. Daarnaast zal de auto werk weigeren als de AdBluetank leeg is, dus ze hebben geen kwade wil gehad bij het bepalen van de grootte van het volume van de additieventank.

Het persbericht sluit af met een venijnige stoot: BMW heeft wel een terugroepactie, maar die is vrijwillig. Het bedrijf heeft de laatste jaren betere software voor Euro 5-dieselmotoren ontwikkeld. Eigenaars kunnen die laten installeren in hun auto, waardoor de motor nog schoner draait, omdat dat gewoon goed voor het milieu is.