FIA legt oliestokers Formule 1 aan banden

Olieverbranding is een hot item dit jaar in de Formule 1. Teams beschuldigen elkaar over en weer van het ontsteken van een beetje olie bij de brandstof om meer vermogen te genereren. De FIA is het nu zat en komt met extra regels.

De FIA hoopte het probleem op te lossen door voor volgend jaar een regelwijziging voor het olieverbruik aan te kondigen, maar omdat alle topteams elkaar blijven beschuldigen is nu besloten eerder in te grijpen. Mercedes blijft tenslotte zeggen dat Ferrari olie stookt, volgens de Italianen zijn het juist de Duitsers die sjoemelen en volgens Red Bull doen zowel Mercedes als Ferrari het. Dit levert allemaal nieuwsberichten op over mogelijk vals spel waar de FIA niet op zit te wachten. 

In de nieuwe regels voor 2018 staat dat de teams maximaal 0,6 liter olie per 100 kilometer mogen verbruiken, maar nu voegt de organisatie een tussenstapje in. Vanaf de race in Italië mag een F1-auto al niet meer dan 0,9 liter olie per 100 kilometer gebruiken. De teams hebben dus nog twee races om hun motor aan die eis te laten voldoen.

Verbruikt een auto vanaf de race op Monza wel meer olie dan is toegestaan, dan volgt er een onderzoek. Als het team geen geldige verklaring kan geven, zoals 'ik heb een McLaren en mijn Honda-motor is halverwege de race uit elkaar gevallen', dan volgen er straffen vanwege het overtreden van het technische reglement. 

De FIA hoopt hiermee het gezeur over olieverbranders te beteugelen. Mocht één van de topteams tijdens de Grand Prix van Italië plots een stuk langzamer zijn, dan weet je dus waar het aan ligt.