Duitsers gaan sjoemeldiesels van de weg halen

Het KBA, de Duitse variant van de RDW, is klaar met de dieselfix-weigeraars. Eigenaars van een diesel die nog steeds is uitgerust met sjoemelsoftware lopen binnenkort het risico dat ze in Duitsland de weg niet meer op kunnen.

Het sjoemelschandaal rondom de Volkswagen Groep blijft maar dooretteren. Iedereen lijkt nog een appeltje met Volkswagen te schillen te hebben. Na de burgemeester van Londen die het bedrijf aansprak gaat nu het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) los. Ze hebben het echter gemunt op de eigenaars van sjoemeldiesels in plaats van de fabrikant ervan, wie niet snel luistert verliest zijn kentekenregistratie.

Sinds vorig jaar is er een fix op de markt waarmee de testomzeilende software gratis van het motormanagement wordt gehaald. Er zijn echter veel autobezitters die bang zijn dat hun auto minder goed presteert na de update van de computers. Fabrikant Volkswagen ontkent die prestatieverliezen echter met klem, terwijl ook het KBA ervan overtuigd is dat de nieuwe software beter is.

Ze gaan daarbij inmiddels zo ver dat ze vanaf augustus de kentekens van bepaalde auto's die nog niet naar de garage zijn geweest voor een update willen gaan intrekken. Volgens de overheidsdienst zijn de eigenaars zelf in overtreding doordat ze weten dat ze met een auto die teveel uitstoot heeft rondrijden. Ook kopers van een tweedehands diesel moeten zelf nagaan of de dieselfix wel op de betreffende auto is uitgevoerd. Het eerste model dat wordt getroffen is de Amarok. De kosten die gemoeid zijn met het de-registreren en weer opnieuw registreren moeten door de eigenaars zelf worden betaald. 

Advocaten ruiken inmiddels bloed. Als de fix namelijk wel negatieve gevolgen heeft voor het verbruik en de prestaties van de auto, dan willen ze de fabrikant onmiddellijk aansprakelijk stellen.

Update: De Nederlandse RDW heeft geen plannen om auto's te 'deregisteren', zoals hun Duitse collega's doen. De woordvoerder stuurde een korte en duidelijke reactie: "Er is geen juridische grond voor de RDW om hiervoor kentekens in te trekken."