Aston Martin-baas: wij willen best een Formule 1-motor bouwen

Als de regels een beetje meespelen en als het allemaal niet belachelijk duur wordt, dan ziet Aston Martins CEO Andy Palmer een rol als motorleverancier in de Formule 1 wel zitten. Niet alleen als naam op een badge, maar echt als ontwikkelaar.

In 2021 komen er eindelijk nieuwe motoren in de Formule 1, en het ziet ernaar uit dat er ook een lading nieuwe motorbouwers gaat instappen. Een daarvan kan Aston Martin worden, als de regels een beetje gunstig uitvallen voor het bedrijf.

De laatste tijd is het behelpen in de koningsklasse van de racerij, met alleen Ferrari, Mercedes, Renault en Honda om uit te kiezen als motorleverancier. Daarnaast zijn de huidige motoren zodanig ingewikkeld dat zelfs een gerenommeerde partij als Honda het niet voor elkaar krijgt om een competitieve motor te bouwen en ook Renault heeft nog wel eens een hickup te pakken.

Aston Martin denkt erover om de handschoen op te pakken. Tegen Motorsport zei CEO Andy Palmer: "We sit on the periphery of F1, with the Valkyrie, and with Red Bull. There's always that question, would you want to enter as a team? Our major competitor is Ferrari so in that sense there's a rationale in being involved in some way."

Palmer denkt echter dat het niet realistisch is om met zijn bedrijf als constructeur deel te gaan nemen, aangezien ze pas net voor het eerst weer eens winst hebben gemaakt. Ook voor het ontwikkelen van enkel de motoren is veel geld nodig, dus daar moeten ook kostenrestricties zijn wil Aston mee gaan doen: "If – and it really is the big if – there is a cap put on the number of people or the amount of money that you can spend on developing a new engine, and it's at a reasonable level, we have a good reason to study it."

Palmer ziet het verder niet zitten om een motor te kopen en daar vervolgens alleen maar een logo op te plakken. Al zou het wel kunnen dat ze gaan samenwerken met andere F1-twijfelaars, zoals Cosworth en Ilmore. Dat de Aston Martin sticker nu al op de Red Bull zit vind Palmer te rechtvaardigen: "At the moment the authenticity comes through Valkyrie, and the fact that Adrian Newey is working with us."

Het is te hopen dat de teams, Liberty Media en de FIA er snel uitkomen. De motorbouwers denken stuk voor stuk dat ze in 2018 wel moeten gaan ontwikkelen als ze in 2021 een werkende motor willen hebben.