Ducati is een miljard waard, volgens Benetton

Volkswagen heeft Audi opgedragen om motorfabrikant Ducati te verkopen nu het concern zijn strategie na Dieselgate weer op orde probeert te krijgen. Gelukkig zijn er genoeg gegadigden voor de tweewielerproducent, waaronder Benetton.

Benetton schijnt ongeveer een miljard euro over te hebben voor het bedrijf. Dat is weliswaar meer dan het bedrijf in 2012 opbracht, maar niet zoveel als sommige waarderingen. Sommige analisten denken dat het bedrijf zelfs 1,4 miljard euro kan opleveren. Dat is misschien wel een erg ruime multiplier op de jaarwinst van €100 miljoen. 

De bedragen lopen zo ver uiteen dat sommige potentiële kopers, zoals Harley Davidson het inmiddels hebben laten afweten. Overigens is Volkswagen niet alleen van plan om zoveel mogelijk te verdienen aan de verkoop van Ducati. Het bedrijf moet ook in goede handen komen: de vakbonden hebben immers ook een luide stem in de bestuurskamer van het bedrijf.

Naast Benetton zijn er nog verschillende andere geïnteresseerden om het bedrijf te kopen. Daaronder opvallend genoeg ook degene die Ducati in 2012 voor €860 miljoen aan Audi verkocht. Hij is, als Investindustrial, serieus over het terugkopen van de fabriek. 

Verder zijn de eigenaars van de sneeuwscooterfabrikanten Polaris en Ski-Doo van plan om een bod uit te brengen, evenals de eigenaar van motorenfabriek Royal Enfield. Die bedrijven kunnen allemaal synergievoordelen behalen als ze de Italianen integreren in hun processen.

Andere gegadigden zijn investeringsmaatschappijen als voormalig Formule 1-eigenaar CVC Capital Partners, Advent en PAI. Aangezien zij geen productieketen hebben om Ducati in te integreren zitten, is het voor hen moeilijk om de kosten terug te verdienen. De kans bestaat derhalve dat ze in een tweede ronde partnerships aangaan met een van de andere bieders.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5efd735accacd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });