Succes nog KartelDuitsers, de Amerikanen zijn boos

Duitse automakers hebben het zo erg verpest dat we uit arren moede maar op onze vuist bijten en nauwelijks iets kunnen zeggen. Het gerommel doet in Europa waarschijnlijk geen stof opwaaien, maar echt, fuck niet met de Amerikanen. En die zijn nu boos.

Dieselgate heeft Volkswagen in Europa nooit serieus pijn gedaan. De lousy Duitsers fêteerden Amerikanen met terugkoopacties, gratis geld en happy endings. Maar ja, Europeanen en een vuist maken, dat ging natuurlijk net zo goed als een grens afsluiten. Dus in Europa gebeurde niets van betekenis. Het is maar de vraag of de laatste onthullingen over een vuig consumentenhatend kartel wel Konsequenzen werden haben sollen können.

Recap: "In de vele geheime meetings - waarbij in totaal zo'n 200 medewerkers betrokken waren - werd volgens Der Spiegel samengespannen op het gebied van techniek, kosten, toeleveranciers, maar ook over de systemen die de uitstoot van diesels regelen." Hoe schokkend dit ook is, wij moeten nog zien of de Europese mededingingsautoriteit zijn tanden zal laten zien. 

Maar goed, voor het geval dat er iemand op zijn bek geslagen moet worden, hebben we traditiegetrouw de Amerikanen. En die openen nu waarschijnlijk een onderzoek. Dat zegt een bron die niet erg ver van het vuur afstaat. Wij kunnen daar slechts op antwoorden met een welgemeende en fijn-metrische oproep: do it, do it, do it! Anders komen de Duitse automakers er weer zo lafjes onderuit. We wachten af. 

Te zien aan de krakende koeren legt de markt de zweep over het kartel. Deden consumenten die jarenlang te veel betaalden maar hetzelfde.