'McLarens nieuwe hypercar komt nog dit jaar, dumpt hybride'

Met de laatste lichting hypercars van Porsche, Ferrari en McLaren leek het hybrideprincipe zich voorgoed in de top te hebben genesteld. Maar niets is minder waar, volgens de Britpers: McLaren bewandelt met de P1-opvolger de omgekeerde weg. 

McLaren heeft drie modellijnen: de Sports Series, de Super Series en de Ultimate Series. In de laatste valt de P1 (GTR), het enige geëlektrificeerde model van de Britten. Deze haalt 737 pk uit zijn V8 en nog eens 178 pk uit een elektromotor, gezamenlijk goed voor ruim 900 peekaas. De opvolger van het topmodel schijnt dit jaar al aangekondigd te worden, met een tot 800 pk opgevoerde verbrandingsmotor maar zonder elektromotor en batterijen. Dit meldt althans Autocar, op de dag dat Engeland besluit dat het de verbrandingsmotor stom vindt.

Het doel van de elektro-omissie is helder: minder gewicht. De opvolger van de P1, die de codenaam P15 draagt, moet slechts 1.300 kg in de schaal leggen: dit is bijna 250 kg minder dan een P1 weegt. Een lager gewicht betekent meer wendbaarheid, iets dat wordt nagestreefd bij de meer track focused nieuwe Ultimate Series. Later zal nog de meer op comfort gerichte 'BP23' a.k.a. de F1-opvolger als tweede model aan de Ultimate Series worden toegevoegd.

De sterkste McLaren die momenteel in productie is, is de 720S uit de Super Series. Door hier met 80 pk boven te gaan zitten en exotischer materialen te gebruiken moet de steenrijke klant verleid worden een zevencijferig bedrag neer te tellen voor de nieuwe ultieme McLaren. Het specifieke vermogen van de 3,8 liter V8 zal hiermee voor het eerst door de 200 pk/liter gaan. In totaal worden er 500 exemplaren gepland, van de P1 zijn er 375 gemaakt. De onthulling voor het grote publiek zal waarschijnlijk in Genève (maart 2018) plaatsvinden, zij die dichter tegen de inner circle van McLaren zitten krijgen nog dit jaar een blik op het nieuwe achterwielaangedreven topmodel gegund. Het design moet net als bij de 720S met zijn komische koplampen volledig in dienst staan van de functionaliteit.

Overigens kan nu niet heel stellig beweerd worden dat McLaren de hybride afzweert: in een volgend model (bij een lager gewicht van de elektrische componenten) is een switch naar hybride denkbaar. Zeker is wel dat de P15 bloedjesnel gaat worden. Kijk maar eens in onderstaande video naar wat de 720S alleen al aan rauwe power in zijn mars heeft: