Tesla Model 3 heeft een enorme actieradius

Vannacht tegen het ochtendgloren van de zaterdag krijgen de eerste bestellers hun nieuwe Tesla Model 3, maar voor het zo ver is wordt er nog keihard gelekt: over details die we niet weten, zoals het accupakket en het bereik op een lading stroom.

Als er bij Tesla iets uitlekt weet je nooit of het per ongeluk is, of dat het deel uitmaakt van een uitgekiende strategie. Het uitlekken van de actieradius van de Model 3 lijkt echter onderdeel van een missertje rondom het updaten van de website, die alvast werd klaargemaakt voor het grote moment van de onthulling. Gisteravond was gedurende korte tijd de volgende regel in de code te zien:

Het belangrijke gedeelte in de lijn tekst is omcirkeld: 'consumption":0.237,"'. Dat stuk lijkt te wijzen op een efficiëntie van 237 Wh per mijl (wat op 146 Wh per kilometer neerkomt). Mocht de Model 3 echt dergelijke prestaties leveren dan is de auto ongeveer even zuinig als de elektrische Hyundai Ioniq die nu het verst komt op een lading stroom.

Wat dan het uiteindelijke bereik van een Model 3 wordt is nog niet duidelijk. Tesla heeft nog niet bekendgemaakt welke formaten de accupakketten in de auto hebben. Voorlopig wordt er gegokt op 60 en 70 kWh. Met het opgegeven verbruik komt dat neer op een actieradius van tussen de 400 en 500 kilometer.

Morgenochtend vroeg weten we pas precies wat er in de kleine Tesla huist. Als de bovenstaande cijfers waar blijken te zijn en de prijs van de Model 3 komt echt niet boven de $35.000 uit, dan heeft Tesla een sterke troef in handen om de concurrentie op een flinke achterstand te zetten. Maar ze moeten het eerst ook nog voor elkaar krijgen om de auto in voldoende aantallen te produceren.