Alles wat je kunt scharen onder de deeleconomie levert doorgaans meer overlast dan voordelen op. Eigenlijk was UberPOP een dief van de taxichauffeurs met een vergunning, is AirBnB een dief van de hotels en nu hebben we die fietsen die gewoon fietsenstallingen jatten van de bewoners.
oBike begon een paar weken terug met 3.000 (!) fietsen in Rotterdam, terwijl op hetzelfde moment Flickbike in Amsterdam begon. Het zijn ideeën die zijn over komen waaien uit Azië. Sympathiek als het klinkt, door de aantallen fietsen die neergkwakt worden in de straten is het vooral irritant. Zeker omdat oBike inmiddels Amsterdam en Den Haag ook al van een lading gele fietsen heeft voorzien.
De fietsen worden zogenaamd systematisch over de stad verspreid. Dat betekent vooral dat er een vrachtwagen langsrijdt waar de fietsen een voor een uit gedumpt worden. De bedrijven beweren allemaal dat er een methode is om de fietsen over de stad te verdelen. Voorlopig lijkt het er echter vooral op dat de paar gebruikers die er zijn de fietsen allemaal op een plek concentreren.
Laten we de autoparallel even trekken, laten we van Flickbike even Flickcar (haha) maken. Het is eigenlijk niet mogelijk om je voor te stellen dat een bedrijf even duizenden auto's in de stadscentrum dropt. Ten eerste omdat het veel te duur is om al die auto's te bouwen, maar ten tweede moeten auto's in vakken geparkeerd worden en die kosten geld. De gemeentes kunnen de auto daardoor eenvoudig weren. Bij fietsen is het een stuk lastiger: fietsenrekken zijn gratis. Daar komt ook meteen het probleem kijken, want gemeentes hebben geen enkele handvat om de bedrijven te stoppen terwijl ze de regels ge-/misbruiken.