Ferrari's SUV wordt geen SUV

Er is niets meer heilig in de auto-industrie. Mercedes en BMW hebben voorwielaandrijvers, Jaguar verkoopt diesels en Porsche maakt crossovers. Ferrari had al een vierwielaangedreven wagen, maar het is niet genoeg er komt een 'utility vehicle'.

Ook Ferrari gaat een zogenaamde utility vehicle maken. Een auto die hoger en groter is dan de huidige GTC4Lusso. Onlangs braken de geruchten los en nu spreken ook insiders met kennis van de toekomststrategie van Ferrari erover met persbureau Bloomberg. Als dat gebeurt mag je niet met je vingers in je oren gaan zitten doen alsof het niet waar is. Het vijfjarenplan dat Sergio Marchionne voor de sportwagenfabrikant uit Maranello schrijft, spreekt van een 'Ferrari Utility Vehicle'.

Omdat het gebruiken van Latijnse zinssneden weer hip is gemaakt door Thierry Baudet kunnen we het niet nalaten een welgemeend 'Et tu Brute?!'te verzuchten. Als auto's immers zouden afstammen van mensen, dan zouden Ferrari's de nakomelingen van de eerste keizer van Rome zijn: Ceasar. De Maranelloonse auto's zijn de vader én de moeder van supersportwagens, ze zijn niet anders dan iconen die een complete natie tot tranen kunnen roeren. Maar het zijn pertinent geen Sports Utility Vehicles. 

Probleem is dat die SUV's belachelijk veel geld kunnen opleveren. Ferrari verwacht dat ze vooral in Azië jaarlijks 2.000 van die bakken kunnen verkopen, wat natuurlijk erg lekker is voor de winstgevendheid van het bedrijf. Marchionne wil het productieplafond van Ferrari daarom weer verschuiven. Van maximaal 7.000 in 2013 auto's per jaar naar ruim boven de 10.000 exemplaren in 2021. Wereldwijd lijkt dat aantal de exclusiviteit van het merk niet te gaan ondermijnen. Het doel is om de winst van Ferrari te verdubbelen.

Er is echter een ander probleem dat opduikt als Ferrari over de 10.000 wagens per jaar gaat: ze moeten aan strengere milieu-eisen gaan voldoen. Dat betekent dat de kans op hybride-aandrijving groter wordt. Erger is het om te bedenken dat de V12 in de 812 Superfast waarschijnlijk echt de laatste 'ouderwetse' V12 zal blijken te zijn. Die motor is onhoudbaar als er nog minder uitstoot uit mag komen.

Hoewel Marchionne aanvankelijk nogal sceptisch was over de SUV, lijkt hij toch de mogelijkheid open te houden. De ontwerpers zoeken daarbij wel naar een manier om de auto sportief te houden. Al lijken ze zelfs de mogelijkheid om een vierdeurs te bouwen in overweging te nemen. In ieder geval wordt het geen 'normale' SUV zoals de Porsche Cayenne, de auto moet ondanks zijn grootheid en handigheid nog wel een sportwagen blijven, vandaar de naam Ferrari Utility Vehicle in plaats van Sports Utility Vehicle. Als de FerrariSUV, La4x4 -of zullen we het GT4Superlomp noemen- komt, dan is dat op zijn vroegst in 2021. We hebben dus nog genoeg tijd om aan het idee te wennen.