Nieuwe brommers voor de politie

Utrechters pas op, de helden van de straat kunnen binnenkort nog sneller door het centrum van de stad rijden. Ze krijgen daarvoor splinternieuw materiaal van BMW en Yamaha tot hun beschikking.

De politie krijgt vanaf het einde van dit jaar geleidelijk 1.100 nieuwe motoren ter beschikking. De aanbesteding ging deze keer naar BMW en Yamaha die respectievelijk een forse en een compacte motorfiets gaan leveren.

De BMW R1200RT komt in de plaats van de R1200P die nu onderdeel uitmaakt van de politiekorpsen. In principe is het de nieuwste variant van dezelfde motor die ze nu opnieuw kopen. De tweecilinder boxermotor heeft een cilinderinhoud van 1.170 cc en levert 125 pk. Goed voor een topsnelheid van boven de 200 km/h. Dit zijn de motoren die je zult zien op de snelweg of die in roedels rondom de limousines van hoogwaardigheidsbekleders rijden.

Voor het meer stadse werk shopt de Hermandad in Japan, bij Yamaha. De compactere en wendbare motorfiets heeft een 689cc paralleltwin die 75 pk levert. De motor is ook goed voor een topsnelheid boven de tweehonderd kilometer per uur, al kunnen ze dat maar beter niet in de wijk uitproberen. Zo snel rijdt het tuig op scooters er nou ook weer niet vandoor.

Als je dus een van de nieuwe politiemotoren in je achteruitkijkspiegel ziet dan kan dat twee dingen betekenen. Ten eerste kan het zijn dat je een totale lul bent die staande gehouden gaat worden wegens het doen van iets stoms. Jammer, gewoon sorry zeggen en hopen dat de boete niet al te hoog wordt, is dan wat je moet doen. In het tweede geval moet je iets totaal anders doen als je de politiemotor in je binnenspiegel ziet opduiken. Zoek een veilige stopplaats en hou in (of doe wat de agent je opdraagt) de motor is bezig met het begeleiden van een spoedtransport. Wat je in in ieder geval niet moet doen is wat RTV Utrecht onlangs deed: jammeren dat het misschien wel gevaarlijk is wat een motoragent doet. No shit Shirlock, daarom heeft hij ook zwaailichten en sirenes aan.