'Bestraf smartphonegebruik even zwaar als drank achter stuur'

We zijn het niet vaak eens met Veilig Verkeer Nederland, maar vandaag scharen we ons voor 100% achter de geriatrische club. In een open brief wordt geopperd smartphonegebruik in het verkeer qua strafmaat gelijk te trekken met alcohol.

We zeggen het vaak en zullen het zonodig een miljoenmiljard keer herhalen: smartphonegebruik achter het stuur is moord. Niemand is zo belangrijk dat hij/zij geen seconde zonder de verbinding kan, en als dat wel zo is dan heeft hij/zij een chauffeur. Punt.

Mensen die hun lulijzer tijdens het rijden niet met rust kunnen laten rijden bijkans nog slechter dan iemand met een stuk in zijn kraag, qua slingeren, rijden over vluchtheuvels danwel het scheppen van op de straat spelende peuters. Want het is het totaal waard om dit soort risico's te nemen wanneer je 5 minuten eerder dan anders een facebookpost kunt liken.

De VVN zet een tandje bij in het offensief tegen de smartphone door in een open brief aan demissionair minister Blok te stellen dat mensen die zich toch schuldig maken aan dit gedrag bestraft moeten worden als drankgebruikers. OK, we zien zoals altijd wel wat beren op de weg: er is voor drankbakken een complete promillagetabel met oplopende straffen, en smartphonegebruik is smartphonegebruik. Wat je wel zou kunnen doen is per recidive de strafmaat wat opvoeren: één keer gepakt? Een uur rijontzegging. Twee keer? Twee uur. Drie keer? Vier uur rijverbod. Enzovoort, enzodoor.  Als hardnekkige smartphoneverslaafde heb je toch altijd iets te doen tijdens je rijverbod. Verder, wat NIels Kalkman zegt: