In Europa rijden miljoenen VW-diesels rond die in de categorie 'sjoemeldiesel' zijn in te delen. Hoeveel precies is een vraag zonder antwoord, elke dag komt er wel weer een type bij dat beschuldigd wordt van geklooi met emissiewaarden. Audi roept zo'n 850.000 auto's terug en ook Mercedes haalt 3 miljoen wagens terug om nog eens goed naar de NOx-waarden te kijken.
Volgens de originele definitie (drie- en viercilinder TDI's in de Euro 5-categorie) heeft Nederland 170.000 sjoemel-VW's/-Audi's/-Skoda's. Ongeveer 85k daarvan is bij de garage geweest voor een update, zo lezen we bij de NOS. Niets nieuws: in februari hadden klanten geen zin in een gang naar de garage en een half jaar later is dat niet anders. Tot grote woede van de kapotte platen milieubeschermers van Nederland:
De andere helft dus niet. Ãn die updates werken lang niet altijd. #zootje https://t.co/IaifTvjx2L
— Anne Knol (@anne_knol) August 2, 2017
Niet dat een update overigens gelijk staat aan een schonere auto: het is geen garantie dat nieuwe software de emissiewaarden doet dalen. Integendeel. Waarom de helft van de rijders nog met een vieze oude diesel rondrijdt? Take your pick: het kan ze niets schelen, er is voor hun type nog geen update, de gang naar de garage is vrijblijvend, ze zijn bang dat ze vermogen verliezen en een hoger verbruik noteren, het kan echt van alles zijn.
Voor het laatste punt lazen we overigens een aardige tip in de reaguurderspanelen: laat bij een tuner een mapping maken van je ECU voordat je een update laat doorvoeren. Als het resultaat van de update je tegenstaat laat je de software erna terugzetten.
Maar goed, dieselgate blijft op deze manier een eeuwigheid doorslepen, voornamelijk omdat het het publiek bar weinig interesseert of hun Golf V nou 0,18 of 0,36 mg aan NOx per kilometer uitstoot zo lang deze niet zoals in Duitsland van de weg wordt gehaald. Tegen de tijd dat het laatste kwart aan viesdiesels aangepast kan worden lopen de modellen op hun laatste benen, of zijn ze geëxporteerd naar de periferie of derde wereld. En daar geven ze werkelijk geen enkele moer om het milieu, zo lang brood rijst op de plank geen zekerheid is zoals hier.