Er komt eindelijk een normale weg van Amsterdam naar Parijs

Feest! In 2024 hoef je niet meer over het Kleinpolderplein en de A20 als je noord-zuid rijdt via Rotterdam. Er komt een nieuwe verbinding om de stad heen. Dit is goed, maar tegelijkertijd ook slecht nieuws.

Ergens midden in Rotterdam houdt de A16 op bij het Terbregseplein. Heel vreemd, want je moet vervolgens over de ringweg door de stad om verder naar het noorden te kunnen rijden. Daarbij tref je drie van de ergste filepunten van het land? Kan dat nou niet anders? Jazeker, dat kan. Al bij de bouw van het Terbregseplein werd er rekening gehouden met een doorgetrokken A16, die er nu dan ook eindelijk (een jaartje of 40 te laat), gaat komen. De Raad van State veegde vanmorgen alle bezwaren van tafel.

Dat is goed nieuws voor de fileforens. Edoch het is slecht nieuws voor de Nederlander. Het bewijst maar weer eens dat er totaal niet naar de bevolking wordt geluisterd: er waren duizenden bezwaren ingediend. De nieuwe snelweg is namelijk dwars door een bos gepland. Een van de weinige 'natuurgebieden' die Rotterdam aan de noordrand kent. Die omgeving is door planologisch geklooi in de afgelopen vijftig jaar zo goed als volgebouwd met wegen, kassen en huizen, zonder dat iemand heeft gedacht aan het openhouden van voldoende groenruimte. Het enige stukje dat er is, wordt nu geofferd voor een snelweg. Die wordt weliswaar verdiept aangelegd, maar het wordt geen complete tunnel. 

Dat laatste punt is eigenlijk een dikke middelvinger naar de Rotterdammers. Ze wonen al in de smerigste lucht van het land en als dank daarvoor wordt hun mini-bosje ook nog even omgebouwd in een snelweg. Terwijl ze in Amsterdam de A10 bij de Zuidas willen ondertunnelen, want 'het ziet er zo lelijk uit'. Joh, het is namelijk een kantorengebied. En in Maastricht is een tunnel gebouwd zodat er een park in de stad kon komen. Nederland is te rijk en te klein om er nog snelwegen boven de grond te bouwen. Laten we vanaf nu eens in tunnels gaan denken. Bel Elon Musk gewoon eens op, misschien wil hij ze wel boren.