CJIB: 'zoek lekker zelf uit of je boete terecht is of niet'

Dankzij de wonderen der automatisering kon het OM vorig jaar 9,4 miljoen verkeersboetes uitschrijven. Dat er door rammelende software af en toe een foutje gemaakt wordt en de verkeerde een bekeuring krijgt? Ach, collateral damage.

We leven in een prachtige tijd, want mensen zijn awesome: raketten die tot buiten de dampkring worden afgevuurd keren terug en landen vlekkeloos op een heel klein platformpje in de zee. We zijn met de medische wetenschap zo ver dat een embryo van een erfelijke aandoening ontdaan kan worden, en ruimtetelescopen kunnen lichtjaren verder planetenstelsels herkennen. 

En dan is er nog de flitspaal: het apparaat dat als enige functie heeft de snelheid van voorbijkomende auto's middels radartechnologie te meten en een foto te maken als deze te hoog ligt. Het kiekje lukt dankzij onze lichtreflecterende EU-kentekenplaten altijd, waarna het een koud kunstje is om de boete naar de regels aan zijn laars lappende schavuit te sturen, right? Wrong. Onze broeders van de Basisweg pakten vandaag uit met het verhaal van een arme Skoda-rijder die andermans boete in de schoenen kreeg geschoven doordat de software van de boetemachine te stupide is om een '6' van een '8' te onderscheiden. En aangezien er in het hele verkeersboeteproces geen mens meer aan te pas komt (maar u toch 9 euro per boete aan 'administratiekosten' mag ophoesten) komt zo'n flap gewoon aan. Omdat fuck you, stomme burger met je stomme Skoda. Gewoon betalen en verder je klep houden, graag.

Het is wel tekenend: je hebt als ontvanger van een boete tegenwoordig de mogelijkheid deze online te checken, dus dat moet je dan maar doen van het OM. Een alternatief is er niet, tenzij je weer een menselijk element in de tot op het bot verrotte geautomatiseerde boeteketen wilt invoeren. Maar ja, dan moeten de administratiekosten omhoog van 9 naar 45 euro, en dat wilt u ook niet. TOCH?!