'Overdekte wegen zouden vervuiling kunnen opvangen'

De Engelse Motorway Authority zoekt naarstig naar manieren om vervuiling rondom snelwegen te verminderen en ze hebben iets revolutionairs gevonden. Althans, wij Hollanders hebben het schijnbaar bedacht: overkappingen.

De open deur is zeer sterk in dit nieuws uit Engeland: als je een dak op een snelweg zet, blijk je naast die weg ineens een stuk minder last van de herrie en de vervuilende stoffen te hebben. Dit had werkelijk niemand kunnen voorspellen. Toch experimenteert men op het eiland nu met geluidsmuren en semi-overkapte wegen om te testen of de stelling klopt.

Wat bijzonder is: ze baseren hun onderzoek op ervaringen uit Nederland. Ons land zou volgens de Britten ruime ervaring hebben met wegen die deels overkapt zijn met vervuilingvangend materiaal. Eh, echt? Waar dan? Een rondgang op de redactie kwam tot drie gedeeltelijk overkapte wegvakken in Nederland: de A16 bij Dordrecht, de A4 bij Leiderdorp en de A28 bij Zeist. Die stukken lijken op het eerste oog nou niet bepaald bekleed met materiaal dat vervuiling effectief opvangt. 

Hoewel ook de Engelsen ervan overtuigd zijn dat de beste methode om vervuiling te voorkomen in de eerste plaats schonere auto's is, gaan ze de 'Hollandse' aanpak testen. De verwachting is dat het verkeer op het eiland in de komende 20 jaar met 55% toeneemt. Dat betekent dat ook de vervuiling zal toenemen. Het zou crimineel zijn om de omwonenden van de wegen gewoon te vergassen in de tussentijd. Ze hebben verschillende drukke wegen voorzien van muren, maar hebben nog geen kappen gebouwd.

Wellicht kan Nederland ook eens vaart gaan maken met het uitrollen van de snelwegdaken. Het zou tegenstand tegen het aanleggen van nieuwe wegen wellicht ook een stuk kunnen verminderen. Dat is weer goed voor het verminderen van files en dat voorkomt uiteraard weer een hoop vervuiling.