Mazda en Toyota maken Donald Trump blij

Een nieuw Japans pact is ontstaan om een grotere impact te hebben op de markt voor elektrische auto's. Toyota en Mazda slaan de handen in één op dat gebied, gaan samen voertuigen ontwikkelen en een fabriek bouwen in de US of Trump.

De twee autobouwers steken samen onder meer 1,6 miljard dollar in de bouw van een assemblagefabriek in de US en gaan gezamenlijk elektrische auto's ontwikkelen. Het is een topdeal voor Mazda die eerder nog aangaf niet genoeg geld te hebben om een eigen elektrische aandrijflijn te ontwikkelen. Het kleine merk kan nu profiteren van de kennis en het researchbudget van de grote concurrent. 

Als onderdeel van de deal neemt Toyota een belang van 5 procent in Mazda en andersom neemt Mazda een belang van 0,25 procent in Toyota. Een afspraak die het verschil in formaat tussen beide partijen goed weergeeft.

De nieuwe fabriek in Amerika moet in 2021 operationeel zijn en zal jaarlijks 300.000 Mazda's en Toyota's produceren. Het is voor Mazda de eerste fabriek in het land dat zo'n belangrijke afzetmarkt is voor het merk. Mazda gaat op de locatie een nieuwe crossover in elkaar zetten en Toyota gaat er Corolla's bouwen. 

De fabriek creëert vierduizend banen en is daarmee de natte droom voor president Donald Trump. Hij heeft zich ingezet voor meer productie in zijn land en zal deze aankondiging dan ook nog lang gebruiken als succesvoorbeeld van zijn beleid. De eerste tweet is er in ieder geval al uit.

Samenwerkingen zijn in de auto-industrie aan de orde van de dag en ook deze partijen delen het bed met andere partners. Zo werkt Mazda ook al samen met Fiat Chrysler voor de ontwikkeling van de Mazda MX5/Fiat 124. Toyota ging ondertussen eerder dit jaar al een samenwerking aan met Suzuki voor de ontwikkeling van groene technologie en bouwt samen met Subaru de Toyota GT86/Subaru BRZ.