Milieudefensie hoaxt: de auto heeft het weer gedaan

Het is altijd weer de schuld van de auto. Milieudefensie vindt dat in steden te veel ruimte is om er met auto's te rijden en daardoor slibben de steden dicht. Maar de cijfers die de milieuclub gebruikt lijken helemaal niet te kloppen.

Als het aan Milieudefensie ligt worden alle steden zo snel mogelijk autoluw, aldus het Parool. Dat zou de leefbaarheid op die plaatsen verbeteren, want auto's zijn vies. Hoe mensen er dan moeten komen volgens de klimaatridders? Lopend of fietsend, natuurlijk. Alle ruimte in de stad zou er moeten zijn voor wandelaars en fietsers. Het is maar de vraag hoe je volgens Milieudefensie dan in de stad moet komen. 

In de twintig steden die Milieudefensie voor hun onderzoek inventariseerde bleek 55% van de ruimte gereserveerd te zijn voor auto's terwijl er voor fietsen maar 12% is gereserveerd. Je kunt het allemaal nazoeken op een kaartje op de hun website. Dat deden wij natuurlijk ook en we ontdekten meteen wat meetfouten, of in ieder geval vrije interpretatie van ruimte voor auto's. Het halve land ligt immers vol met straten waar geen apart fietspad naast ligt. Volgens het onderzoek is dat ruimte die gereserveerd is voor auto's. Volgens ons is dat ruimte die zowel voor fietsers als voor auto's bestemd is.

Op de paar wijken die we zo, steekproefsgewijs, controleerden bleek dat vrijwel overal waar geen speciale roze asfaltstrook ligt die ruimte door de milieuclub aan de auto's wordt toegekend. Hee, maar dat klopt niet. Op basis van de gegevens komt Autobahn tot een totaal andere verdeling. 

Laten we de cijfers herinterpreteren. Als Nederland 12% exclusief voor fietsers bestemd heeft, dan staat daar ongetwijfeld 12% exclusief voor auto's bestemde ruimte tegenover. Immers auto's mogen niet op het fietspad en als er een fietspad ligt, dan mogen fietsers niet op de straat rijden. Dat is al een kwart van de ruimte. Van de autoruimte is 20% ingericht voor parkeren. OK, daar kunnen fietsers en wandelaars geen gebruik van maken. 

Gaan we nu herberekenen dan komen we op heel andere cijfers. 11% van de totale ruimte is parkeerruimte en 12% is exclusief voor auto's. De heilige koeien maken gebruik van 23% van de ruimte in een stad, terwijl overige 22% van de ruimte beschikbaar is voor zowel auto's als fietsers. 

De conclusie dat de auto veel ruimte in de stad klopt, maar de cijfers zijn opgeblazen. Fietsers krijgen minder exclusieve ruimte dan auto's. Ze hebben dan ook minder ruimte nodig: het is immers lastig om een auto tegen een lantaarnpaal te zetten.

We geven Milieudefensie op een punt gelijk: er zouden minder auto's moeten zijn. Overal. Dat zorgt voor meer ruimte voor de echte autoliefhebber. Kan die weer lekker doorrijden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5daef37412a85', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });