Elon Musk: mijn accufabriek is groter dan de jouwe

Er is een ding dat zeker is: miljardairs willen altijd van alles de grootste hebben. Het langste jacht, grootste huis, de duurste hamburger enzovoorts. Elon Musk overtreft iedereen door te stellen dat hij de grootste accufabriek ter wereld heeft.

Tesla bouwt al sinds 2013 aan de Gigafactory in de woestijn van Arizona en in januari werd in het eerste deel van het complex de productie opgestart. Inmiddels is nog maar een zesde van het uiteindelijke terrein bebouwd met fabriek, maar volgens Elon Musk is het nu al de grootste producent van accupakketten ter wereld.

Op het terrein bouwt Tesla sinds januari de batterijcellen voor de powerwalls, de huisbatterijen die mensen met zonnepanelen kunnen gebruiken om hun zonnestroom op te slaan totdat ze 's avonds thuis zijn. Sinds juni bouwt de fabriek ook de bijzondere 2170 pakketten die onderin de Tesla Model 3 worden geschroefd. Daarvoor zoekt Musk overigens nog naar $1,5 miljard.

Hoewel de productie nog lang niet op volle capaciteit draait, claimt Musk dus dat hij meer batterijen maakt dan wie dan ook op aarde. Het is een flinke claim, maar Musk kan beter: als de Gigafabriek af is, maken ze er meer batterijen dan alle producenten ter wereld bij elkaar opgeteld. Die claim is overigens gebaseerd op de cijfers van 2013, inmiddels zijn de productieaantallen overal al flink opgeschroefd.

Overigens wilde Musk niet vertellen hoeveel gigawattuur zijn fabriek nu produceert. We kunnen dankzij de productiegegevens van anderen wel een gok doen: de grootste fabrikanten ter wereld maken nu jaarlijks 4 GWh aan lithium-ion accu's.