Intel bouwt 100 level 4 autonome auto's

De overname van Mobileye door Intel is nog maar net afgerond of het bedrijf trapt vol op het autonome gaspedaal. De voormalige Tesla-partner moet meteen 100 zelfrijdende auto's bouwen voor de chipgigant.

Terwijl Google, Uber en Tesla keihard aan het ontwikkelen zijn aan de zelfrijdende auto, was Intel aanvankelijk alleen maar toeschouwer en onderdeeltjesleverancier. Dat veranderde echter in maart van dit jaar toen het bedrijf aankondigde dat ze het Israëlische Mobileye voor €13 miljard zouden overnemen.

Mobileye was aanvankelijk nogal verweven met Tesla, maar die band verslechterde nadat de eerste zelfrijdende dode viel. Volgens Mobileye liep Tesla te hard van stapel. Voor Intel kwam die ruzie als een zegen, want ze sloegen onmiddellijk toe met een overname. Naast de forse overnamesom steken de chipbakkers de komende twee jaar ook $250 miljoen in het ontwikkelen van een testvloot. Het is nog niet bekend welke fabrikant de 100 level 4 (uitleg van de niveaus hier) auto's mag gaan bouwen. 

Intel had aanvankelijk gemeld dat BMW hun preferred partner zou zijn, maar Mobileye levert ook veel sensoren aan Audi. Wellicht spreidt het bedrijf zijn winkansen over de twee, of kiest het voor een heel andere partner. 

Wie er ook gaat bouwen, de auto's zullen getest gaan worden in de Verenigde Staten, Israël en Europa. Reden voor de uiteenlopende gebieden is volgens Mobileye-CEO Amnon Shashua: "Geographic diversity is very important as different regions have very diverse driving styles as well as different road conditions and signage. Our goal is to develop autonomous vehicle technology that can be deployed anywhere, which means we need to test and train the vehicles in varying locations."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e31ccbb31c5f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });