Tot 1,3 miljoen oude diesels van de weg dankzij inruilpremies

Eén van de spaarzame concrete uitkomsten van de dieseltop van vorige week is de inruilpremie op oude diesels die door diverse importeurs wordt aangeboden. Analisten verwachten een stormloop op dealers.

Uit naam van het milieu interveniëren op de markt, het gebeurt steeds vaker. We hebben in eigen land al lokaal te maken gehad met opkoopprogramma's voor oude auto's (o.a. in Rotterdam) en in het buitenland is het bekendste voorbeeld de cash for clunkers-regeling, waarin Amerikanen en masse hun (deels nog prima functionerende) auto's door de shredder lieten halen.

Het laatste voorbeeld is de Duitse Umweltprämie, die door enkele fabrikanten wordt aangeboden. Dit is bijzonder, omdat het eens een keer niet de staat (en dus de belastingbetaler) is die voor de subsidies opdraait. Concreet houdt de regeling in dat je je oude Euro I t/m IV-diesel voor een nieuw model inruilt en hiermee tot 10.000 euro aan premie krijgt. Dat klinkt zeer aantrekkelijk en afgezien van een aantal addertjes onder het gras (waar we later op terugkomen) is dat ook zo. Experts verwachten daarom een groot effect: tot 1,3 miljoen Duitse autobezitters gaat er gebruik van maken, wat een flinke hap uit de 6,4 miljoen nog rondrijdende diesels uit deze categorie gaat nemen.

De redenen hiervoor zijn drieledig: ten eerste dreigen steeds meer steden oude diesels te weren, waardoor het geen garantie is dat je met je oude rammelbak nog overal kunt komen. Daarnaast gaat het om diesels van voor 2010, waarbij de aandrang tot vervanging groter is dan bij nieuwere auto's. Tot slot kan het geboden financiële voordeel klanten over de streep trekken: wanneer je een model op het oog hebt dat inclusief premie plotseling binnen bereik komt, dan sla je toe. Helemaal wanneer je ook nog eens 3.000 tot 4.000 euro van de staat krijgt als je een PHEV of elektrische auto koopt.

Op papier biedt Volkswagen/Audi de beste deal. Waar BMW en Daimler een vaste bonus van 2.000 euro (1.000 voor een Smart) op een ingeruilde diesel geven, biedt Volkswagen de volgende premies:

  • up! - €2.000
  • Polo - €3.000
  • Golf, Golf Sportsvan, Golf Variant, Tiguan, Tiguan Allspace, Beetle Cabrio - €5.000
  • Touran - €6.000
  • Passat, Arteon, Sharan - €8.000
  • Touareg - €10.000

Audi zit tussen de 3.000 en de 10.000 euro. Echter, bij VAG krijg je verder geen cent aan inruilwaarde, je premie is dus de facto je inruilwaarde. Met andere woorden: als je een auto die nog 5.000 euro waard is inruilt voor een nieuwe Golf, dan heb je hier exact fuck all aan. Kortom: de regeling is vooral gunstig als je een stokoud Peugeootje met een half miljoen op de teller inruilt, die alleen nog door duct tape en elastiekjes bij elkaar gehouden wordt. Lever een beetje een nette oude Touareg in en je vangt vooral bot.

Daarnaast zullen de dealers die je oude barrel in ontvangst nemen hier ook niet de hoofdprijs voor geven. Bij een andere dealer zonder milieupremie krijg je wellicht een veel betere prijs voor je inruiler, maar als deze geen premie geeft heb je daar weinig aan. Voor een volledig overzicht van welke importeur wat aanbiedt verwijzen we u naar AutoZeitung (we hebben de beweringen daar eerlijkheidshalve niet allemaal op waarheid gecheckt)

De totale kosten voor de importeurs lopen in de papieren, voor Volkswagen lopen schattingen uiteen van €400 miljoen tot €1,2 miljard. Zet dit echter af tegen wat het dieselgate-geintje het concern tot nu toe heeft gekost en het is een schijntje. Bovendien garandeert het ze veel nieuwe of terugkerende klanten. Deze mensen laten hun auto ook grotendeels weer bij een VW-dealer onderhouden, wat weer prettig is voor het moraal van de dealers.

Wat er precies met de ingeruilde oude auto's gaat gebeuren wordt nergens helemaal duidelijk: het lijkt evident dat ze niet meer in Duitsland op de weg komen, maar dat zegt verder niets over export naar het buitenland. Het kan dus maar zo dat de periferie met oude Duitse diesels wordt opgezadeld. Maar als de vraag er daar is zien we daar niet zo'n probleem in.