Slim: velg met geïntegreerde schijfrem voor elektrische auto

Met de opkomst van de elektrische auto loont het bij diverse componenten om om te denken. Toeleverancier Continental bedacht een licht wielconcept met een niet-roestende aluminium schijf die met het wiel verbonden is.

Een punt waarop elektrische auto's duidelijk van conventionele auto's verschillen is het remgedrag: doordat veel meer recuperatief geremd wordt, worden de remmen alleen aangesproken als je echt op het linker pedaal trapt, wat zelden voorkomt. Kortom: bij een traditionele layout met in het wiel zwevende gietijzeren schijven zijn deze vooral druk met roesten.

Continental's vinding - die de weinig inspirerende naam dual New Wheel Concept draagt - bestaat uit een velgrand met een stervormig hart. Deze twee componenten zijn door bouten aan elkaar verbonden. Aan het stervormige hart zit een aluminium remschijf met een grote diameter bevestigd, die geen last heeft van corrosie, en aan de binnenkant hiervan zit de remklauw.

De Duitse leverancier beweert dat een schijf een leven lang meegaat, dus in theorie vervang je alleen je remblokken. Het gewicht is lager dan bij een traditionele wiel-rem-combi en omdat aluminium een goede warmtegeleider is zou een oververhitte schijf ook niet snel voorkomen. Klinkt allemaal fantastisch dus, maar dat kan je verwachten in een persbericht van de maker. Kunt u met uw technische oog ook zwaktes in dit systeem herkennen, of moet de hele auto-industrie er direct op overschakelen?