Deelauto's zijn het duurst in Nederland

In veel Europese steden werken autofabrikanten aan experimenten met deelauto's. In Madrid begint het er al op te lijken dat veel mensen geen auto meer kopen, maar in Nederland komt het minder van de grond: deelauto's zijn hier duurder.

Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje, het is ook de hoofdstad van het nieuwe autorijden: geen auto hebben en er toch mee rijden. De thuisplaats van Real heeft 1.050 deelauto's in de parkeervakken staan en die zijn erg gewild. Alle elektrische autootjes (500 Smart van Car2go en 550 Citroën C-Zero's van Emov) worden er gemiddeld vijftien keer per dag verhuurd voor een ritje.

Voor Daimler (het bedrijf achter Car2go) en PSA (Emov) is het een waardevolle schat aan informatie. Als de millennials straks echt geen auto's meer kopen dan kunnen de autofabrikanten dankzij de deelauto's alsnog geld verdienen. Ze oefenen ook vast in het vinden van een verdienmodel en hoe hoog de tarieven kunnen zijn. Het succes van de twee deelprojecten gaat ook aan de concurrentie niet voorbij, Renault onderhandelt met de lokale spoorwegmaatschappij om ook een deelproject te starten.

De autofabrikanten proberen zo ook bedrijven als Uber de wind uit de zeilen te halen. Als die nu een te groot deel van de markt hebben en straks komen de autonome auto's echt op, dan vissen de grote producenten achter het net.

In Nederland hebben we ook een Car2go-project. Onze hoofdstad was zelfs de eerste stad in Europa waar de elektrische deelauto's op straat verschenen. De 340 Smarts worden gebruikt door 43.000 abonnees van Car2go. Waar het gebruiken van een wagen in Madrid 21 cent per minuut kost, kost het in Amsterdam echter bijna vijftig procent meer: 31 cent. 

In tegenstelling tot de duizenden deelfietsen staan de deelauto's keurig in een vak geparkeerd en worden ze ook regelmatig verhuurd. Het is echter de vraag of het niet veel succesvoller zou zijn als het Madrileense tarief ook in Amsterdam zou worden ingevoerd.