De V12 Ferrari waar je nooit van gehoord hebt is te koop

Als je niet genoeg reden had om begin september naar Maranello te gaan voor de Leggenda e Passione-veiling, is deze 333 SP uit 1994 dat zeker. Het is een exemplaar van de laatste serie open prototyperacers die Ferrari bouwde.

Tussen de auto's die Ferrari de laatste decennia bouwden is de 333 SP een vreemde eend in de bijt. Sinds het begin van de jaren 70 reed het merk uit Maranello niet meer mee in de prototypeklasses van het lange-afstandsracen. Ze bouwden alleen hun eigen granturismo's en daarvan afgeleide racewagens. De nieuwe regels die in 1994 van kracht werden in het IMSA waren gunstig voor het bedrijf. Reden voor een Amerikaanse klant en de Noord-Amerikaanse importeur om Italië te overtuigen om ook mee te gaan doen. Ferrari, Dallara en Michelotto kwamen tot een prototype met een volledig vlakke bodemplaat van koolstofvezel.

Het huzarenstuk in de auto is echter de motor: 4,0 liter V12 F310E. Dat is in feite een opgeboorde variant van de Formule 1-motor die Ferrari in 1991 gebruikte. De Italianen wisten de race-officials er echter van te overtuigen dat het een verkleinde versie was van de 4,7 liter V12 die in de Ferrari F50 woonde. Het type was enorm succesvol, niet in de laatste plaats vanwege de geweldige motor en de gecombineerde Formule 1-kennis die Dallara en Ferrari inbrachten in het design. 

Dit exemplaar, met chassisnummer 6 van de serie, heeft nooit echt geracet en is daardoor ongeschonden de tijd doorgekomen. De eerste eigenaar gebruikte de auto eigenlijk alleen om er naar te kijken, tot hij de wagen in 2001 verkocht aan een verzamelaar die de auto in 2012 aan de huidige eigenaar verkocht. Die liet de auto -ondanks dat er eigenlijk vrijwel nooit iets mee was gedaan - helemaal nakijken door Michelotto. De motor heeft sinds de revisie nog geen uur gedraaid en is dus nagenoeg nieuw.

Het mooiste detail is wellicht de originele laptop die bij de auto geleverd wordt. Hij is bedoeld om de motor mee uit te kunnen lezen en af te stellen. Zoals het hoort draait het beestje op MS-DOS, lekker klassiek. Helaas kunnen moderne laptops niet met de auto overweg, dus het is van groot belang om de laptop in tiptop conditie te houden.

De waarde van de auto is uiteraard wat de gek ervoor geeft. In 2014 haalde de vorige 333 SP die aangeboden werd, een gebruikte 333 SP en Daytona-winnaar, zijn minimumprijs niet. In 2013 ging een exemplaar voor $1,4 miljoen van de hand. De locatie van de veiling, Maranello, zal de prijs wel extra opdrijven, dus reken er niet op dat de auto onder dat bedrag weg gaat.