Allereerste Ford GT40 roadster te koop

Hoewel we de Ford GT40 vooral kennen als een dichte auto, zijn van de eerste generatie wel degelijk roadsters gemaakt. Het waren er slechts zes en dit was het prototype. Het is de natte droom van iedere Ford-verzamelaar. 

Deze auto met chassisnummer GT/108 is op zoveel manieren bijzonder, dat het niet moeilijk is om te begrijpen waarom de liefhebbers licht opgewonden raken van deze Ford. Het is de allereerste van de zes roadsters ooit en de achtste van de twaalf prototypes die zijn gebouwd voor de GT40. Van de roadsters is dit exemplaar nog het meest origineel. Daarnaast is deze GT40 sterk verbonden met die grote naam uit de Ford-geschiedenis: Carroll Shelby.

De scherpe geesten onder ons hebben al gezien dat deze roadster qua uiterlijk verschilt van andere GT40's. In de tijd van dit prototype werd er nog ruimschoots geëxperimenteerd met het model en deze auto heeft een iets andere neus en andere koplampen. Ook onderhuids vind je onderdelen die het productiestadium niet hebben gehaald.

GT/108 werd na zijn geboorte in 1965 op het circuit van Silverstone getest, maar al snel door Carroll Shelby naar Amerika gehaald. Shelby gebruikte de auto voor testen en om tentoon te stellen bij races van het Shelby Cobra Team. Tijdens een meeting van Fords bestuur gebruikte Carroll de GT40 om Henri Ford II een rondje mee te nemen (zie foto hieronder). Later heeft ook F1-wereldkampioen Jim Clark achter stuur plaatsgenomen. Een stukje geschiedenis die de palmares van deze auto alleen maar interessanter maakt.

Uiteindelijk is deze roadster in handen geweest van meerdere gefortuneerde verzamelaars, maar geen enkele eigenaar heeft ooit een aanpassing gedaan. Hierdoor is deze GT40 de enige roadster die compleet origineel is gebleven. 

In 2014 werd de Ford aangeboden op de veiling van RM Auctions tijdens de Monterey Car Week. Hij bracht toen een nette 6,9 miljoen dollar op. Dit jaar is de auto tijdens hetzelfde petrolfeestje wel te zien, maar niet op een veiling. De auto staat nu te koop bij een handelaar in exclusieve auto's en hoewel die geen prijs noemt, vermoeden we dat de GT Roadster nog meer moet opleveren dan drie jaar terug.