Zitplassers adviseren: rij op een damesfiets

Oud-Hollandsche heerenrijwielen zijn levensgevaarlijke sluipmoordenaars, aldus de rubberentegelschreeuwers van VVN. Zij opperen dat iedereen (m/v) op een damesfiets overstapt. Herhaling, herenfietsen zijn moord.

Soms heeft Veilig Verkeer Nederland een goed punt, maar meestal jenken ze lachwekkend in de marge. Neem het bericht dat ze vandaag de wereld in hebben geslingerd. Volgens VVN is het rijden op een herenfiets bloedlink en moeten alle mannen zo snel mogelijk op een meisjesfiets overstappen. Het liefst eentje die roze is en met een vlaggetje achterop is uitgevoerd. Zullen we voortaan ook meteen maar zittend gaan plassen, omdat je hoofd zittend veel minder hard tegen de grond kan slaan als je van de pot valt?

De idiote claim is gebaseerd op een verkeerde interpretatie van een belachelijk onderzoek uit Zweden. Daar vonden ze uit dat fietsers met een stang vaker op hun hoofd vallen dan fietsers zonder stang. De stanglozen raken meestal de grond eerst met hun heup of schouders, ook pijnlijk, maar er zitten minder vitale onderdelen dan in je hoofd. Tot zover lijkt de waarschuwing hout te snijden, maar daarna ontspoort de onderbouwing compleet.

Volgens de Zweden val je met een fiets met stang op je hoofd omdat je verder voorovergebogen rijdt op een herenfiets. Wat is dit voor een belachelijke aanname? Op een herenfiets zit je net zo rechtop als op een damesfiets. Je zit alleen verder voorovergebogen als je op een toerfiets of racefiets zit. Het onderzoek klopt dus gewoon helemaal niet.

Het lijkt er eerder op dat VVN zich voor het karretje van de verkopers van nieuwe fietsen heeft laten spannen. Ze adviseren jonge vaders en oudere heren om hun masculiniteit opzij te zetten en toe te geven aan het feminisme: rij een meisjesfiets. De opperzitplasser van VVN, Juliën L’Ortye, verduidelijkt zijn verhaal met de mededeling dat nieuwe fietsen tegenwoordig zo sterk zijn dat de stang niet meer nodig is. Maar Juliën, de meeste fietsen zijn helemaal geen nieuwe fietsen. Een beetje man vouwt een damesfiets in drie weken in tweeën. Zou het niet logischer zijn als VVN oproept om toch vooral niet te vallen tijdens het fietsen?

Foto: Oh jee, ook Puck Moonen is in levensgevaar!