Motor met Rolls-Royce turbine heeft 425 pk

Inmiddels zit er op elke verbrandingsmotor wel een turbo of twee. Wat is de volgende stap? Zuigers eruit en de benzine gewoon rechtstreeks in een turbine spuiten natuurlijk. Deze MTT 420 RR heeft de motor uit een helikopter overgenomen.

In 1999 liet het Amerikaanse Marine Turbine Technologies al eens zien dat ze een motorfiets konden uitrusten met een gasturbine. Inmiddels is het alweer bijna twintig jaar later, hoog tijd om het kunstje nog eens uit te voeren, maar dan beter. De 420RR is het resultaat van het werk en de specs van de motor zijn episch. 

De Rolls-Royce Allison 250-C20B is een vrij compacte helikopterturbinemotor die een enorme output heeft. Ingebouwd in het frame van een motorfiets levert hij 420 Amerikaanse pk's, wat het getal in de naam verklaart (we gaan er zonder meer van uit dat RR voor Rolls-Royce staat). In het continentaal Europees staat 420 bhp voor ongeveer 425 pk; vrij extreem om op het achterwiel van een motor los te laten. Het koppel van 814 Newtonmeter bij 6000 toeren is helemaal bizar. 

De motorfiets is nog niet op topsnelheid getest, maar het zal waarschijnlijk een van de snelste motorfietsen op aarde zijn. Zijn voorganger uit 1999 kwam met 325 pk tot 365 kilometer per uur. De honderd paarden extra zullen zeker een uitwerking hebben op de topsnelheid van het nieuwe speeltje. In ieder geval zal hij sneller gaan dan de Kawasaki uit dit bericht.

Het meest bizarre aan deze motor is dat het niet zomaar een conceptje is: MTT produceert de motor al en noemt hem, dankzij de speciale Öhlins ophanging, klaar om mee te racen. Helaas vertellen ze er niet bij wat de motor moet kosten.