$22,6 miljoen voor een Aston Martin is een record

De dollars rinkelden vrijdagavond rijkelijk langs de veilinghamers van de Monterey Car Week. Er wisselde ruim $60 miljoen van portemonnee tijdens de veiling van RM Sotheby's. Hoogtepunt was de Aston Martin DBR1 die een derde van de totale omzet bepaalde.

De Aston Martin DBR1 die werd geveild is -uiteraard- een heel bijzonder exemplaar. De auto heeft chassisnummer 1. De prijs van $22.550.000 die ervoor werd betaald gaat rechtstreeks de recordboeken in. Het is de duurste Aston Martin die ooit werd verkocht, maar het is ook het hoogste bedrag dat ooit voor een Britse auto werd neergelegd. Het vorig record stond ip $21 miljoen, een bedrag waarvoor een rijkaard vorig jaar een Jaguar D-type kocht tijdens de Monterey Car Week.

De DBR1 uit 1956 is bijzonder omdat het de enige auto uit een serie van vijf is die ooit publiekelijk te koop aangeboden is. Hij is daarmee ook het beste exemplaar van de serie en het is de eerste van de reeks. De auto heeft talrijke overwinningen op zijn naam en de meest legendarische coureurs zaten achter zijn stuurwiel. Om er maar een paar te noemen: Carroll Shelby, Jack Brabham en Stirling Moss.

De auto wordt nog steeds gebruikt voor racen. De huidige eigenaar heeft daar wel een aparte motor voor in gebruik. De originele motor -die uiteraard wel bij de auto is- is veel te belangrijk en te kostbaar om daarvoor te gebruiken.

De koper is voorlopig nog anoniem, hij bood via de telefoon. Het is te hopen dat ook hij de auto gewoon blijft inzetten tijdens races als de Goodwood Revival.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b71544dddb', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });