Supercar van Ariel krijgt 1.200 pk

Na de Atom en Nomad wil de Britse fabrikant Ariel een nog leuker stuk speelgoed bouwen. Ze gaan weer voor ultralichte onderdelen, maar nu met elektrische aandrijving die goed is voor een 0 naar 100-acceleratie in 3,8 seconden. Let op: dat is in mijlen.

De Ariel P40 (projectnaam: HIPERCAR) moet de snelst accelererende supercar worden die ooit (of in ieder geval tot nu toe) is gebouwd. Met een sprint van 0-96 kilometer per uur in 2,4 seconden kun je dat moeilijk in twijfel trekken. Die acceleratie komt in de buurt van de versnelling van een Formule 1-wagen. De versnelling van 0 naar 100 mph (0-160 km/u) in 3,8 seconden is sneller dan menig supercar over een sprint naar 100 kilometer per uur doet.

De bron van al die versnelling is de elektrische aandrijving van de auto, die een 750V-systeem aan boord krijgt. Ieder wiel krijgt zijn eigen 220kW (300 pk)/450Nm-motor, waardoor het ook mogelijk is om torque vectoring toe te passen. Elk wiel krijgt daarbij precies genoeg kracht te verwerken zonder te gaan spinnen, daarmee kan de optimale acceleratie worden behaald. De aandrijving is 2WD of 4WD, in het laatste geval komt het vermogen uit op 1.200 pk en 1.800 Nm. Al het vermogen wordt op de weg gebracht via gesmede- of koolstofcomposietwielen met 265/35/20 en 325/30/21 banden.

De elektriciteit voor de motoren komt uit een 42kWh of 56 kWh-accupakket. Handig, maar het maakt het bereik wat kort: tussen de 160 en 200 kilometer voordat de batterij weer geladen moeten worden. Op het circuit kun je een kwartier volgas en dan is de accu leeg. Daarom komt er een range extender op de Ariel P40. Ook dat wordt iets speciaals: niks geen ottomotor met twee of drie cilinders en een turbootje, maar een echte 35kW micro-turbine.

Maar dat is niet alle bizarheid. Er zou zelfs een ventilator op komen die de auto letterlijk op de weg vastzuigt, Brabham BT46-stijl. Op de eerste schetsen zien we bovendien Gullwing-deuren, want gewone portieren zouden afbreuk doen aan het spektakel.

Ariels supercar krijgt een aluminium monocoque, met plaatwerk van koolstofvezel. Met alles erop en eraan gaat de auto 1.600 kilogram wegen. Voor een Ariel is dat aan de zware kant, maar er liggen dan ook vijf motoren en een zwaar accupakket in. 

Er is maar een nadeel aan de auto van Ariel. Hij komt pas op zijn vroegst in 2020, tot die tijd moeten we het met de geruchten doen. Instant update. Ariel heeft een persbericht gestuurd aangaande hun 'HIPERCAR'. De nieuwe informatie is in het artikel verwerkt. De eerste prototypes, waarvan er eentje boven dit artikel staat, worden begin september op de  Low Carbon Vehicle (LCV) Show (Millbrook) getoond.