De ultieme Porsche 911 (993) is volstrekt onbetaalbaar

Het voor heel veel geld restomodden van oude Porsche 911'jes is blijkbaar een lucratieve niche. Naast Singer is er nu een nieuwe speler opgestaan: Gunther Werks. Hun 400R op basis van de 993 is een pareltje.

Originele Porsche 993's zijn gewild, en ze worden alleen maar zeldzamer. Het nieuwe Gunther Werks helpt een handje mee door de 911 van drie generaties geleden te transformeren in een custom koolstofvezel-walhalla. Extreem clean ogend, en met voornamelijk originele onderdelen die volledig gemoderniseerd zijn. Afgelopen weekend presenteerde het de 400R op miljonairsfeestje Pebble Beach.

Het '400' in de typenaam duidt op het motorvermogen, dat 'meer dan 400 pk' bedraagt. Origineel leverde de luchtgekoelde 3,6 liter boxermotor in deze 911 - afhankelijk van de uitvoering - een vermogen in de hoge 200 pk-regionen, het blok dat achterin de Gunther ligt is 4 liter groot en heeft onder andere nieuwe zuigers, nieuw motormanagement, individuele gaskleppen, the works. Naast 400+ pk is het blok goed voor 447 Nm en een redline van 7.800 tpm. 

De Getrag G50-zesbak wordt door Gunther Werks gestript en volgens de modernste stand van techniek herbouwd, waarbij de klant zijn eigen bakverhoudingen mag bepalen. Het stangenstelsel, de koppelingsplaat en het differentieel krijgen allemaal een upgrade. 

Voor een aangename soundtrack werd de achterdemper van een 997 GT3 gemonteerd, wie meer gecharmeerd is van het lichtere spul kan optioneel een titanium uitlaatsysteem aanvinken.

Aangezien de 993 uit de jaren '90 stamt is er weinig tot geen koolstofvezel toegepast in de constructie, iets waar GW verandering in brengt: de carrosseriepanelen, de motorkap (achter uiteraard, niet de frunk), de brede achtervleugel en het dak zijn van het zwart-grijze gebakken goedje. Bij de vervaardiging van de panelen namen de makers de vrijheid om de slanke koets flink breder te maken: de wielkasten steken aan weerszijden 30 mm verder uit dan bij het origineel.

Volgens de trotse makers is hun creatie lichter, sterker en stijver dan het origineel. In principe hebben ze een 911 GT3 RS voor een 993-chassis gemaakt. The 400R will appeal to even the most discriminating Porsche aficionado, aldus GW. Wat dat aangaat laten we de fans voor zichzelf spreken, maar qua afwerking en cleane uitstraling is dit toch weer een meesterwerkje. De prijs wilt u niet eens weten. Sorry, toch wel? Ok, maar niet schrikken: de maker rekent minimaal $525.000 (€450.000) voor de gedane aanpassingen, dat zijn Singer-prijzen. En dan moet je je eigen 993 al bezitten of aanleveren.

Een oplage van maximaal 25 exemplaren moet de exclusiviteit van de 400R waarborgen. Maar dat deed de prijs al, dus dat getal is meer voor de Bühne. Voor de steenrijke Porsche-afficionado met een hang naar youngtimers is er steeds meer te kiezen: RUF, Singer, Gunther, de keuze wordt er niet makkelijker op.