Duitse wetgever: liever dieren dan mensen doodrijden

De zelfrijdende auto komt er aan, wat betekent dat hier ook wettelijke kaders voor gemaakt dienen te worden. Een commissie van experts heeft in Duitsland enkele richtlijnen opgesteld, en deze beloven weinig goeds voor de dierenpopulatie.

Het Duitse verkeersministerie zette veertien experts op het gebied van ethiek, wetgeving en technologie aan het werk op de richtlijnen. De belangrijkste uitkomst: het welzijn van de mens heeft prioriteit nummer één. Als in een gevaarlijke situatie de keuze gemaakt moet worden tussen het doden of verwonden van een mens of een dier, dan wordt in alle gevallen voor het dier gekozen. Met andere woorden: the fluffy bunny gets it.

Nu mensen nog de keuzes achter het stuur maken komt het wel eens voor dat bij plots overstekende eendjes op de snelweg (al dan niet in een schrikreactie) een ruk aan het stuur wordt gegeven waarna de auto de vangrail inknalt.

Overigens hoeft u niet bang te zijn dat de software helemaal Charles Benedict Davenport gaat zodra de keuze tussen mensen onderling is: "bei unausweichlichen Unfallsituationen ist jede Qualifizierung von Menschen nach persönlichen Merkmalen (Alter, Geschlecht, körperliche oder geistige Konstitution) unzulässig". Kortom: een hoogbejaarde oud-SS-officier die met één been in het graf staat wordt precies zo behandeld als een Nobelprijswinnaar in de bloei van zijn leven. Mercedes deed over voorgaande ooit tegengestelde uitspraken, maar zei daarna 'verkeerd geciteerd te zijn'.

Eerder dit jaar voerde Duitsland al de eerste wetgeving in die voorbereidt op de autonome auto's. Het nieuwste bericht omtrent de richtlijnen vindt u hier.