Fiat-baas: Jeep is het nieuwe wereldmerk

Als Sergio Marchionne zijn mond open doet komt er vaak een hoop ogenschijnlijke onzin uit. Later blijkt echter vaak dat zijn idiote voorspellingen uitkomen. De voorspelling dat hij van Jeep een miljoenenmerk gaat maken is echter bizar.

Als het aan quotemachine Sergio Marchionne ligt dan verkoopt zijn Amerikaanse dochter Jeep over een paar jaar zeven miljoen auto's per jaar. Dat klinkt als een groot getal, maar als je het afzet tegen de omzet van het merk in 2009 is het helemaal belachelijk: toen verkochten ze 300.000 stuks. Ja, dat is minder dan eenderde van een miljoen.

Marchionne is aan zijn laatste jaar bij Fiat Chrysler Automobiles bezig en schrijft daarom aan zijn allerlaatste vijfjarenplan voor de bedrijven. Soms licht de Italiaan alvast een tipje van de sluier op over zijn toekomstvisie. Hoewel het aantal van zeven miljoen echt volstrekt mesjogge klinkt, is het niet helemaal idioot. Inmiddels verkoopt Jeep al bijna anderhalf miljoen auto's en dat moeten er eind volgend jaar twee miljoen zijn.

De reden voor de grote groei is volgens Marchionne de stijgende vraag naar SUV's in de hele wereld. De huidige waarde van het merk Jeep wordt door analisten al berekend op $23 miljard. Voor FCA is het een merk dat centraal staat in de groeistrategie. Dezelfde analisten achten het ondenkbaar dat de Italianen het merk overdoen aan een eventuele Chinese bieder. Er zijn momenteel zoveel geruchten rondom FCA aan de gang, dat het volgens beurskenners overduidelijk is dat het bedrijf zwaar ondergewaardeerd is op de beurs.

Jeep komt de komende jaren met een lading nieuwe modellen waaronder een wedergeboorte van de Wagoneer en Grand Wagoneer, verder komt er een pick-up op basis van de Wrangler. Hiermee hoopt Jeep de ingezette groei door te zetten en wie weet is over vijf jaar dat productieaantal van zeven miljoen helemaal zo gek nog niet.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b403f53311', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });