Volkswagen had een ultrageheime plek om te sjoemelen met diesels

De technici van Volkswagen die sjoemelden met dieselsoftware hadden een topgeheime locatie vlak naast het het hoofdkwartier. De beveiliging was er zo hoog dat zelfs het topmanagement niet naar binnen kon komen.

Wie zich afvraagt hoe het management van Volkswagen dacht weg te komen met hun claim 'Wir haben es nicht gewusst' krijgt nu een antwoord: ze wisten het echt niet. Althans, dat is wat anonieme bronnen hebben verklaard over de speciale geheime locatie.

De beveiliging van de ruimte was zodanig scherp ingesteld dat er bijna niemand kon komen. Zo wist ook geen kip van de sjoemelsoftware die er ontwikkeld werd. Opvallend extra feit: de ruimte lag op een steenworp afstand van het hoofdkwartier, hoe kan het dan dat het topmanagement van niets wist. De hoge bazen van Volkswagen hebben immers altijd beweerd dat het hele dieselgate-schandaal werd geleid door een aantal 'schurkige ontwikkelaars' die op eigen houtje werkten. Een vreemd verhaal, want waarom zou je dat doen. 

Nu ook blijkt dat de geheime locatie zo dicht op het hoofdkwartier lag, rijzen nieuwe verdenkingen. Er moeten mensen in de concernleiding zijn geweest die op de hoogte waren, maar die nu hun handen in onschuld wassen.

VW heeft inmiddels toegegeven dat ze sinds 2006 werkten aan hun sjoemelsoftware om zo beter uit uitstoottests naar voor te komen. Op vrijdag werd in de VS een werktuigbouwkundige van Volkswagen tot veertig maanden gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in het sjoemelschandaal. Dat valt mee, want er hing hem 169 jaar boven het hoofd.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e50057d53336', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });