Zucht. Hamilton wint in Spa, Max valt uit

Miljaar! De ellende met de Red Bull laat Max Verstappen ook tijdens zijn thuisrace niet met rust. Na acht rondjes eindigt het Belgische avontuur voor Max. Uiteindelijk wint Lewis Hamilton de race voor Sebastian Vettel en mag Ricciardo ook naar het podium.

De oranje massa langs de baan treurt. Ondanks een solide start is het na acht ronden klaar voor Max Verstappen. Op het rechte stuk bij start/finish begint de Renault-motor te haperen. Max probeert nog alle mogelijke settings en knopjes uit, maar het helpt niet. Op het rechte stuk na Eau Rouge zet hij voor een zee van Nederlandse fans zijn auto stil langs de vangrail. "Unbelievable", verzucht Max op de radio voordat hij uitstapt en we zijn het roerend met hem eens.

Video-update. Max weet niet hoe lang hij dit nog volhoudt: 

Lewis Hamilton domineert de race zoals hij dat kan. Sebastian Vettel komt na de safety car nog even langszij, maar kan hem niet inhalen. Het is Hamiltons 200ste Grand Prix en hij wint hem. Sebastian Vettel moet genoegen nemen met een tweede plek.

Daniel Ricciardo rijdt in eerste instantie achter de Ferrari's en Mercedessen aan, maar weet zich uiteindelijk nog naar voren te knokken. Eerst pakt hij Raikkonen doordat de Fin een 10 seconden stop and go straf krijgt voor het niet afremmen bij een dubbele gele vlag. Vervolgens pakt hij bij de herstart na de safety car ook nog Bottas met een mooie inhaalactie. Hiermee behaalt de Australiër een verdiende podiumplek, het is alleen jammer dat de Red Bull zich bij Max Verstappen niet zo goed houdt.

Bij Force India zijn ze zelf hun eigen grootste concurrent. Na de start raken de twee elkaar onderweg naar Eau Rouge, waarbij ook de muur wordt geraakt. Wonderbaarlijk genoeg komen beide rijders daar zonder kleerscheuren weg, maar dertig ronden later gaat het alsnog fout. Op hetzelfde stuk probeert Ocon teamgenoot Perez in te halen, maar die drukt hem richting de muur, waardoor Ocon zijn vleugel verliest. Perez eindigt met een lekke band en hobbelt terug naar de pits. Door de rotzooi op de baan komt er een safety car en we gaan er vanuit dat hier nog lang en streng over nagepraat wordt bij Force India.

Verstappen is klaar met het gedonder bij Red Bull en Fernando Alonso is klaar met McLaren. We horen hem klagen op de boordradio over van alles en nog wat en na een goede start valt hij langzaam aan terug naar de achterkant van het veld. Na 27 ronden gebeurt dan het onvermijdelijke: de Honda-motor kapt ermee. De Spanjaard weet de pits nog te halen, maar daar eindigt zijn race dan ook. Heeft hij tenminste wat tijd over om over een nieuw team na te denken.