Spoorboomduikers gaan dit najaar voor vertraging zorgen

Het wordt de komende weken zo druk op het spoor dat je waarschijnlijk liever met je auto in de file wilt staan. Om te voorkomen dat het verkeer helemaal uit de hand loopt, waarschuwt Prorail nu de allerdomste medemens: de spoorboomduiker.

Spoorboomduikers zijn mensen die het intellect van een beukenootje hebben en desondanks vrij over straat lopen. Ze zien in gesloten overwegbomen langs het spoor een aardig hindernis, in plaats van een waarschuwing. De boomduiker verandert daardoor regelmatig in een treinklever, met alle gevolgen van dien.

Moeten we niet willen met zijn allen en daarom stuurt Prorail nu een waarschuwingsbrief naar 250 scholen die in de buurt van een gelijkvloerse overweg liggen. Het gaat daarbij om scholen die langs het traject tussen Amsterdam en Eindhoven liggen, waar binnenkort achterlijk veel treinen voorbij rijden.

Vanaf september gaan NS en Prorail experimenteren met een dienstregeling waarin er zes intercity's per uur over het traject gaan rijden. Dat levert een overvol spoor op, waarbij elke ontregeling het complete verkeer in de war kan schoppen. Dus het is zaak om alle hersenlozen uit de buurt te houden. Is goed voor de doorstroming van Nederland: als mensen in de trein blij zijn, gaan ze niet in de auto zitten.