Iedereen verklaarde toenmalig CEO Wendelin Wiedeking voor gek, toen deze aan het begin van de eeuw met een Porsche-SUV op de proppen kwam. Een terreinwagenachtige van een volbloed sportwagenfabrikant, ze hadden daar in Stuttgart-Zuffenhausen zeker een tik van de molen gekregen. Uiteindelijk was het Wiedeking die het laatste lachte, de Cayenne was een instant succes, met dank aan zowel de badge als voor een carrosserievorm als de SUV ongeëvenaard sportieve rij-eigenschappen. OK, je had dan wel een vrij royaal brandstofbudget nodig (vooral bij de Turbo), maar dit was voor de upper class geen beletsel om er één te kopen.
In de krap 16 jaar van zijn bestaan breidde de Cayenne-familie flink uit: diesels, PHEV's, diverse motorvarianten, de keuze nam toe en hiermee de verkopen. Want het is de Cayenne en niet de 911 die Porsche's broodje van de bakker is: wereldwijd is de grote SUV (en nu ook zijn kleinere broer, de Macan) de grote cash cow van de Duitsers.
Wellicht daarom speelt Porsche het met de derde generatie op safe. Waar de Cayenne II zich met ronde vormen duidelijk onderscheidde van zijn bonkige voorganger is het design hier vooral bijgepunt. Vooral aan de achterkant kreeg de Cayenne een flinke dosis Panamera-DNA ingespoten. Porsche gaat er prat op dat de SUV nog steeds terreinvaardigheid heeft, maar als we realistisch zijn weten we dat het asfalt de natuurlijke habitat van de Cayenne is.
De nieuwe Cayenne is in de lengte met 6,3 cm gegroeid tot 4,92 m. Hij is 1,98 m breed (was 1,94) en zijn hoogte nam vergeleken met die van de voorganger met 9 mm af (tot 1.696 mm). De wielbasis bedraagt 2,90 meter, en achterin is plaats voor een extra golfclub of twee: de bagageruimte meet 770 liter, 100 liter meer dan de voorganger. Het gewicht nam met 65 kg af ten opzichte van de voorganger, wat betekent dat een Cayenne S nu 2.020 kg in de schaal legt. Hiermee is het eerder een Bob Sapp dan een Conor McGregor, als je een vechtsportanalogie wilt maken, maar gewichtsfreaks kopen maar een Cayman, geen Cayenne.
19" velgen sieren de Cayenne in standaardtrim, optioneel kan je tot 21-duimswielen doorgaan. Carbon wielen staan niet op de optielijst, misschien in de toekomst.
Bij de marktintroductie op 3 december kan gekozen worden uit een Cayenne en een Cayenne S: de eerste heeft een drieliter V6 met 250 kW/340 pk en een koppel van 450 Nm. 0-100 gaat in 6,2 seconden (5,9 met Sport Chrono pakket), de top bedraagt 245 km/u. De Cayenne S heeft de nieuwe 2,9-liter V6 bi-turbomotor (bekend uit de Panamera en de Audi RS5), die 324 kW/440 pk en 550 Nm levert. De Cayenne S accelereert in 5,2 seconden (4,9 met Sport Chrono pakket) van 0 naar 100 km/u en haalt maximaal 265 km/u.
Later volgen ongetwijfeld een Cayenne Turbo (S), een Cayenne Hybrid en een GTS. De toekomst van de Cayenne Diesel is ongewis, het Porsche-management beraadt zich over de vraag of de zelfontbrander nog wel een toekomst heeft binnen het merk. Is dit niet het geval, dan zien we de V8-diesel, die wél in de Panamera ligt, niet meer terug.
De grootste wijzigingen zitten bij de nieuwe Cayenne van binnen. Logisch, de vorige is een model uit 2009/10 en in 8 jaar tijd veranderde er veel. Onder de naam Porsche Advanced Cockpit moet de derde generatie vooral veel digitaal lekkers brengen: spil in het interieur is een 12,3-inch full-HD touchscreen van de nieuwste generatie. De analoge bedieningsknoppen, bedoeld om de belangrijkste functies van de auto te bedienen, zijn in de middenconsole ondergebracht. De rest is digitaal.
Geheel volgens traditie weten we direct bij de onthulling wat het nieuwe model in Nederland gaat kosten. Voor de Cayenne III gelden de volgende vanafprijzen:
· Cayenne (250 kW/340 pk): € 109.800
· Cayenne S (324 kW/440 pk): € 129.100
Moeten we hier nog bij vertellen dat de prijs iets hoger uitvalt zodra de klant zich uitleeft op de optielijst? Waarschijnlijk niet. Over twee weken staat de nieuwe Cayenne op de IAA in Frankfurt.